V sklopu obvezne prakse dijakov je danes na mariborski srednji šoli potekala delavnica, pri katerem je svoje veščine z nadobudnimi bodočimi mojstri delil priznan chef Tomaž Kavčič. Sestavine je prinesel iz domače Primorske in sestavil meni, ki so ga pod njegovim mentorstvom pripravili dijaki mariborske srednje šole.
Delavnica je bila nagrada za “pridne” dijake
Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT Maribor) si nenehno prizadevajo obvezno prakso, ki jo dijaki opravljajo na šoli, popestriti z vrhunskimi in nepozabnimi izkušnjami. Tokrat se je na njihovo povabilo odzval priznan kuharski chef Tomaž Kavčič, ki sicer oblikuje kulinarično ponudbo Gostilne pri Lojzetu.
“Dijakom želimo pokazati zgled in pa da vidijo, da je to poklic, za katerega verjamem, da bodo tudi oni z veseljem opravljali. Gospod Kavčič je bil pripravljen, je prišel s svojo ekipo,” je povedal ravnatelj SŠGT Maribor Dušan Erjavec. “Mi smo danes izbrali dijake, ki kažejo večji interes tudi za ta poklic in smo naredili miks in to je njim kot neka nagrada, da vidijo nove tehnike, da vidijo organizacijo,” je dejal in poudaril, da se imajo dijaki veliko za naučiti od tako vrhunskega kuharja.
Kuharski amaterji pod vodstvom vrhunskega chefa pripravili izvrsten sedemhodni meni
Dijaki so skupaj z mojstrom pripravljali sedemhodni meni, na katerem se je znašlo vse od njokov s panceto, sardinami, divjačinskim ragujem s krompirjevo juho, pa do gosjih jeter in gin&tonika na žlico z vonjem po brinu.
“Jaz sem pravi gostinec, skrbi me konec koncev za prihodnost gostinstva in moja velika želja je, da bi se čim več dijakov odločilo za šolanje in za tak način življenja. Jaz pravim: Gostinstvo je način življenja,” je povedal kuharski mojster, ki je sestavine za današnji jedilnik prinesel sam, iz domače Primorske. Povedal je, da je zelo pomemben stik z mladimi, dijaki, s katerimi je delal, pa so pridni in odgovorni. Zato jim je tudi vedno na voljo, je še poudaril.
Dijaki so v celoti samostojno prevzeli pripravo hrane pod budnim mentorstvom chefa Kavčiča. Jedilnik s pridihom Primorske so lahko okušali tudi povabljeni, dijaki pa so tovrstno izkušnjo dobro sprejeli, saj so bili navdušeni nad takšno priložnostjo.
“Vidiš drugačne stvari, priprava, serviranje, to je vse drugo,” je dejal Urban Markuš, dijak prvega letnika gostinske šole. “Lepo je videti to, da še iz drugih koncev Slovenije spoznaš pripravo in ne samo iz domačih krajev,” je povedal dijak, ki je bil zelo navdušen, da jih je učil kuhar z Michelinovo zvezdico.