Prvi Cunjami – izmenjevalnica oblačil za mlade je v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor potekal 30. januarja 2018. Priprave in izvajanje je prevzela zagnana skupina mladih prostovoljk.  Kljub zelo skromnemu obisku na prvem srečanju, niso obupali. Prepričani so bili, da je takšen dogodek pravi način za ozaveščanje o pomenu  trajnostnega življenjskega sloga.

[[image_1_article_62894]]

In res se je vztrajnost obrestovala. Število obiskovalk in obiskovalcev se je vztrajno zviševalo. Danes si izmenja oblačila tudi več kot 60 obiskovalcev. Izmenjevalnica je tudi družaben dogodek. Spletajo se nova poznanstva, nekateri obiskovalke in obiskovalci pa so se odločili, da postanejo prostovoljke in prostovoljci ter pomagajo pri pripravi in izvedbi dogodka.

To je tudi Darja Gregl, ki v projektu sodeluje že 7 let. "Izkušnje so dobre, vedno je super. Sem hodijo mladi, starejši, tudi otroci. Nekaj stvari prinesejo, potem pa obnovijo garderobo. Zdaj imamo na voljo zimska oblačila, kot so jakne, pulovorji. Na vojo je tako ženska, moška in otroška konfekcija," nam je povedala na obisku na prvem letošnjem Cunjamiju. Vsak lahko na izmenjavo prinese do 10 čistih in lepo ohranjenih kosov oblačil ali modnih dodatkov, primernih sezoni, v zameno pa si izbere stvari, ki so jih prinesli drugi.

[[image_2_article_62894]]

V Zvezi prijateljev mladine (ZPM) pa navajajo, da cilji ostajajo isti. "Spodbujamo trajnostno potrošnjo. Z izmenjavo oblačil se zmanjšuje potreba po proizvodnji novih in tako se zmanjšuje obremenitev okolja. Za mlade je finančno dostopno in spodbuja njihovo ustvarjalnost pri oblačenju. Brez finančnega vložka lahko preizkušajo različne stile, kombinirajo oblačila in tudi tako izražajo svojo osebnost. Zmanjšuje se količina odpadkov, ki je povezana s hitro modo. Oblačila, ki mladim niso več prav, jim niso več všeč ali so spremenili stil oblačenja, ne končajo na smetišču, ampak se jim s ponovno uporabo podaljša njihova življenjska doba," so povedali na ZPM. 

[[image_3_article_62894]]