V Mariboru, mestu najstarejše trte na svetu, je strokovno opravilo obrezovanje trte hkrati tudi protokolarni dogodek, na katerem mesto pokloni cepiče Najstarejše trte izbranim partnerskim mestom oziroma občinam ter organizacijam doma in po svetu. Ob letošnji 45. rezi so cepiče tako prejeli: Občina Središče ob Dravi, Krajevna skupnost Kamnica, Evropski red vitezov vina – Konzulat za Češko republiko, Občina Kovácsvágás (Madžarska) in Veleposlaništvo Kraljevine Španije.

S podarjanjem cepičev Najstarejše trte širijo izjemno zgodbo Maribora

Tudi letos je svečana podelitev cepičev potekala v družbi Pihalnega orkestra Pošta Maribor. Povabljene goste in druge udeležence dogodka je pozdravil župan MO Maribor Saša Arsenovič, ki je še pred dogodkom dejal: "Mestna občina Maribor z velikim ponosom podarja cepiče Najstarejše trte in tako širi izjemno zgodbo Maribora v Sloveniji in po svetu. Letos bomo to naredili na novem mestnem prizorišču, v tesnem stiku z reko Dravo, ki prav tako pomembno oblikuje identiteto našega mesta''.

Dodal je še, da bodo ob zavedanju neizčrpnega potenciala Lenta in mestotvornih vsebin na tem območju še naprej skrbeli za to, da bo 450-letna najstarejša trta na svetu žela navdušenje in priznanje kot edinstven simbol štajerske prestolnice tako pri Mariborčanih kot tudi pri obiskovalcih.

Zbrane je nagovorila tudi Maruša Mukenauer, 13. Mariborska vinska kraljica, ki se je zahvalila vsem, ki s svojo prizadevnostjo skrbijo za Guinnessovo rekorderko. ''Kot glasnica štajerskih vinarjev se zahvaljujem gospodu Kocutarju in vsem, ki s svojo prizadevnostjo skrbijo za našo Guinnessovo rekorderko kot tudi za naše čudovito mesto ter ju ponašajo v širni svet."

V Sloveniji že 150 potomk

Po besedah skrbnika trte Staneta Kocutarja je slovesna rez dejanje vstopa vinske trte in njenih častilcev v novo rastno obdobje. S podelitvijo petih trsnih cepljenk se bo število potomk v Sloveniji povzpelo na 150, število podarjenih na tuje pa na 102.

Sicer pa bodo letos v Mariboru v znamenju trte doživeli še dva zanimiva dogodka. V sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor in Češko republiko bodo pripravili priložnostno razstavo ob 100-letnici knjige Kletarstvo, ki velja za prvi sodobni učbenik te stroke v slovenskem jeziku. Spomnili se bodo tudi 180-letnice nastanka besedila Zdravljice, ki jo je France Prešeren napisal ob mladem vinu na martinovo leta 1844.

Na prenovljenem trgu pri Najstarejši trti bodo do 13. ure postavljene tudi stojnice s ponudbo lokalnega vina vinogradništva Mukenauer in dobrot, kot so domači obloženi kruhki, potica, medenjaki in drobno pecivo. Naprodaj bodo tudi cepljenke potomk najstarejše trte.