Borut Pahor, aktualni predsednik Republike Slovenije, se bi naj iz zaupnih virov po izteku njegovega mandata odločil za kandidaturo na jesenskih županskih volitvah v Mariboru. Letošnje leto se Pahorju namreč izteče drugi zaporedni mandat. To pomeni, da po zakonu o volitvah predsednika republike ne more biti še tretjič zapored izvoljen na funkcijo, Sloveniji pa to prinaša gotovo menjavo na vrhu države.

K kandidaturi bi ga naj prepričala predvsem ljubezen do kolesarjenja na Pohorju, na odločitev bi naj vplivala tudi Mariborčanka Petra Aršič, svetovalka v kabinetu.

Ni skrivnost, da je Pahor velik ljubitelj kolesarjenja in da se večkrat poda na pohorske strmine. Tudi v sam Maribor večkrat zaide, nazadnje smo ga lahko videli marca lansko leto, ko je obiskal Dom Danice Vogrinec, takrat se je dobil tudi s trenutnim županom Mestne občine Maribor, Sašo Arsenovičem, kjer bi se naj posvetila tudi nacionalnim načrtom za razvoj mariborske občine. Dodaten vpliv na njegovo odločitev za kandidaturo pa bi naj imela tudi predsednikova svetovalka za organiziranje dogodkov, Mariborčanka Petra Aršič, sicer velika ljubiteljica teka in kolesarjenja, s katero sta si v bližnjih odnosih in bi po njenem mnenju bil primeren županski kandidat, ki bi poskrbel za razvojni preboj mesta in celotne občine.

S svojimi političnimi in vodstvenimi izkušnjami bi lahko prispeval k razvoju Maribora.

Po vlogi predsednika Državnega zbora in predsednika Republike Slovenije bi se želel preizkusiti še v vlogi župana Mestne občine Maribor, kar bi s svojo bogato politično in vodstveno zgodovino, zagotovo uspešno opravljal in s tem pripomogel k razvoju vzhodne kohezijske regije. Sicer je tudi med Mariborčani precej priljubljen, na kar opozarjajo številne javnomnenjske raziskave, kjer večkrat zaseda visoko mesto. V Mariboru nas morda zato že v jeseni čaka menjava županskega stolčka.