Maribor

Danes bodo rušili stavbo infekcijskega oddelka UKC Maribor

Petra Zemljič, 18.01.24 ob 04:00

Na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki deluje na novi lokaciji, sicer narašča število bolnikov, okuženih s covidom in z gripo.

Danes bodo rušili stavbo infekcijskega oddelka UKC Maribor

Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki se zaradi rušitve dosedanje dotrajane stavbe od začetka decembra 2023 nahaja na novi lokaciji, zaenkrat uradno premore 20 postelj za hospitalizacijo bolnikov. Ta številka je zaradi porasta bolnikov razširjenja na 29, dodali so dodatne postelje. Zasedenost je praktično 100-odstotna.

Ker paciente dnevno odpuščajo in sprejemajo, je težko povedati natančno številko hospitaliziranih pacientov, navajajo v UKC Maribor,  saj se ta venomer spreminja. Na dan 5. januarja je bilo na oddelku denimo hospitaliziranih 27 pacientov. Od teh jih je t.i. covidnih približno 5-7, pa tudi ta številka variira zaradi dnevnih odpustov in sprejemov. Je pa ambulantna obravnava covidnih pacientov višja. Prav tako je v porastu okuženost z gripo, tudi teh pacientov je vedno več. 

Največ je okužb dihal 

Predstojnice Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, prim. dr. Božena Kotnik Kevorkijan, ob tem navaja, da so trenutno več kot 100-odstotno zasedeni. "Bolnike 'obračamo' zelo hitro. Po dveh, treh dneh, ko bolnik ne potrebuje več kisika ali ko ne potrebuje več antibiotika v žilo, je takoj odpuščen in nadaljuje ambulantno zdravljenje. Po potrebi naročamo na kontrole. Pritisk za sprejeme je precejšen, ljudje so bolni, a na srečo vsi ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja."

[[image_1_article_62104]]

Največ je okužb dihal; na eni strani imajo še zmeraj covid bolnike, na drugi pa bolnike z gripo. Če potrebujejo zdravljenje s kisikom, če imajo zraven še kako drugo težjo bolezen ali še dodatno pljučnico, so sprejeti, sicer pa jih obravnavajo ambulantno, dodaja predstojnica. 

Na vprašanje, kaj bodo, ker najhujše še prihaja, odgovarja, da o tem odloča vodstvo bolnišnice. "Najprej maksimalno napolnimo svoj oddelek, tudi ambulante prostore za kakšno noč spremenimo v bolnišnične. Zbolevajo starejši, vendar imamo vmes tudi srednjo generacijo, tudi kakšnega mladega, predvsem če so imunsko oslabljeni ali če imajo kakšno težko kronično bolezen. 

Zaenkrat gradnja po časovnici 

Spomnimo, oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor so v decembru preselili v prostore stavbe oddelka za psihiatrijo. V teh začasnih prostorih bo do nadaljnjega delovala tudi vsa ambulantna dejavnost. 

Dotrajani oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja so izpraznili, ker je na njegovem mestu načrtovana izgradnja nove stavbe za to dejavnost. A še ni znano, kdaj bodo začeli rušiti obstoječo zgradbo in graditi novo.

Kot so nam odgovorili v UKC Maribor, je izvajalec del že uveden v delo za rušitev obstoječe zgradbe Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja. "V tem trenutku potekajo izpraznitvena dela v notranjosti objekta in odklopi komunalnih vodov ter odstranitev stavbnega pohištva, odstranitev instalacij ter preostale opreme. Vsi odpadki se zbirajo ločeno na ograjenem območju objekta, ki je odklopljen od komunalnih vodov. Rušitev stavbnega ovoja s težko mehanizacijo se bo začela po končanju navedenih del – o natančnem terminu pričetka rušitve stavbnega ovoja bomo vedeli v prihodnjih dneh."

V teku je tudi pridobivanje gradbenega dovoljenja, temu pa bo po informacijah iz UKC Maribor sledila izvedba postopka javnega naročila za izbor izvajalca GOI del. "Upoštevajoč možnost zapleta pri javnem razpisu za izvajalca gradbenih del (investitor nima vpliva na morebitne revizije), natančnega datuma ni mogoče napovedovati – gradnja nove stavbe skupaj s pripravo projektne dokumentacije torej poteka po časovnici," so še dodali v UKC Maribor.