Na Mestni občini Maribor danes preučujejo stanje po nedeljskem požaru v vrtcu Brezje. Zaenkrat računajo, da bodo kljub nastali škodi lahko otroci letos jeseni zasedli novo zgrajeni del vrtca. Stari del vrtca, ki ga je požar uničil, je povsem neuporaben, zato bodo predvidoma prihodnje leto zgradili novega.

Gasilcem je uspelo preprečiti širitev požara na novo zgrajeni del

Vrtec Brezje je od jeseni gradbišče, otroci pa so začasno nameščeni v bližnji šoli. Z dograditvijo novega dela in rekonstrukcijo starega dela vrtca, ocenjeno na nekaj več kot milijon evrov, je občina želela zagotoviti tej enoti skupne in ostale spremljajoče prostore, ki jih ta doslej še ni imela, ter dva dodatna oddelka, da bi tako zadostila naraščajočim potrebam po vrtčevski oskrbi v tem delu mesta.

Zaključek del je bil predviden konec tega meseca, za jeseni pa se je napovedovalo ponovno izvajanje dejavnosti v tem vrtcu. A je požar v noči na nedeljo prekrižal te načrte. Stari del objekta je zgorel, je pa gasilcem uspelo preprečiti širitev požara na novo zgrajeni del.

Podžupanja Alenka Iskra je v današnji izjavi za medije povedala, da trenutno še potekajo pogovori z zavarovalnico glede povrnitve nastale škode. “Koliko bo občina dobila povrnjeno iz zavarovanja tega objekta, še ne vemo,” je dejala.

Za končne odločitve je še prehitro

O končnih odločitvah glede usode projekta širitve vrtca Brezje je po njenih besedah preuranjeno govoriti. “Z županom in vsemi pristojnimi službami smo danes sklenili, da najprej zaključimo usklajevanja z zavarovalnico. Hkrati delamo na tem, da se pridobi možnost uporabnega dovoljenja za novi del, da bomo s 1. septembrom lahko tam odprli dva oddelka,” je povedala.

Izgradnjo novih prostorov, ki bodo nadomestili pogorele v “starem” delu vrtca, po njenih besedah ni mogoče pričakovati pred letom 2023. “Glede na vse postopke je težko pričakovati, da bi se obnova lahko začela prej,” je dejala.

Po ugotovitvah policije je do požara prišlo na ostrešju starega dela vrtca, in sicer zaradi tehnične napake na električnih vodnikih napeljave.

Po ocenah policije je nastalo za okoli 800.000 evrov škode za Mestno občino Maribor kot ustanovitelja javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Vrtec Pobrežje, katerega enota je vrtec v Brezju. Podjetje, ki je izvajalo obnovitvena dela na vrtcu, pa naj bi bilo oškodovano za približno 30.000 evrov, saj so v požaru zgoreli orodje, oprema in gradbeni material. V intervenciji je bil lažje poškodovan gasilec, poroča STA.