Maribor

Bo zamik gradnje kanalizacije v Malečniku vplival na začetek sanacije plazu?

Damjan Veršič, 05.09.23 ob 03:50

Odgovorni na Mestni občini Maribor so za Malečnik celo poletje, ko sta bila vrtec in šola zaprta, iskali neke rešitve, zgodilo pa se ni nič.

Bo zamik gradnje kanalizacije v Malečniku vplival na začetek sanacije plazu?

Začelo se je novo šolsko leto, ceste so spet polne otrok, med njimi so tudi prvošolci. Zato je še toliko bolj pomembno, da jim lokalne skupnosti zagotovijo varne šolske poti, česar pa v primeru Malečnika ne moremo trditi. Zaradi plazu je cesta pod cerkvijo še vedno polovično zaprta,  prav tako je zapora v Celestrini in na drugi strani klanca iz Pernice, o kakšnih sanacijskih delih pa še vedno ni ne duha ne sluha. Že tako ali tako tudi prej v dobršnem delu te ceste ni bilo pločnikov, s polovično zaporo pod cerkvijo pa so se prometnovarnostne razmere še poslabšale. Ni urejenih prehodov za pešce, poleg tega pa je Mestna občina Maribor najprej za obdobje med 23. in 31. avgustom zaradi izvedbe kanalizacijskega sistema napovedala popolno zaporo ceste, potem pa naj bi to, po pripovedovanju domačinov, umaknila.

Izvajalec prioritetno izvaja dela na poplavljenih območjih

Zadevo smo preverili na Mestni občini Maribor, kjer so nam odgovorili, da jih je vodilni izvajalec del obvestil, da partner na projektu prioritetno izvaja dela na poplavljenih območjih, zato prihaja do manjše kasnitve pričetka del. Dodajajo še, da bi dela na omenjenem odseku v vsakem primeru trajala tudi v mesecu septembru.

Ker je z gradnjo kanalizacije pogojena državna sanacija plazu, nas je zanimalo, ali bo zamik teh del povzročil tudi zamik sanacijskih del na plazu. Odgovorili so nam, da se lahko za izvedbo del na brežinah vsi predhodni postopki in izdelava dokumentacije za sanacijo brežine v Malečniku nemoteno izvajajo.

Šolski avtobus vozi tudi na območju gradbišča

Na vprašanje, kako bodo na območju Malečnika zagotovili varno šolsko pot, na Mestni občini Maribor odgovarjajo, na celotnem območju vozi šolski avtobus, ki otroke prevaža tudi na šolski poti v območju gradbišča. Standardna pot šolskega avtobusa:

 

Obvozna pot šolskega avtobusa pa poteka po obvozu, ki so ga uporabljali tudi takrat, ko so v Trčovi gradili kanalizacijo:

 

Cestišča na območju Malečnika in Trčove, po katerih je Mestna občina Maribor v okviru evropsko sofinanciranega projekta izvajala gradnjo kanalizacije, so, po njihovih pojasnilih, že asfaltirana, razen krajšega odseka na stranski cesti v Trčovi, ki bo v tem tednu prav tako zaključen. Časovnica sanacije elementarnih dogodkov na regionalni cesti od Maribora v smeri Pernice , v naselju Malečnik in Celestrina, pa občini ni znana.

Vladimir Stožer: Odgovorni so celo poletje iskali neke rešitve, zgodilo pa se ni nič

Vladimir Stožer, predsednik Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče, je na naše vprašanje, kako vidi trenutno prometno situacijo glede na to, da je novo šolsko leto tik pred vrati, odgovoril: To je katastrofa. Odgovorni so celo poletje, ko sta bila vrtec in šola zaprta, iskali neke rešitve, zgodilo pa se ni nič. Upal sem, da bodo vsaj zadnji teden v avgustu uredili to najnujnejšo stvar – položili kanalizacijo, da v času pouka ne bo potrebna popolna zapora. Urejena kanalizacija je pogoj, da začne država s sanacijo plazov – tako so nam vsaj povedali. Prav tako je država obljubila, da bo to opravljeno do konca leta, vendar je potrebno po tej cesti prej položiti kanalizacijo.”

Kaj o težko pričakovani sanaciji plazov na cesti skozi Malečnik pravijo na Direkciji RS za infrastrukturo, lahko preberete v prispevku Na cesti skozi Malečnik vendarle potekajo pripravljalna dela za sanacijo.