Predsednik vlade Robert Golob je danes skupaj z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh in kmetijsko ministrico Ireno Šinko obiskal Maribor. Obisk je začel na Agenciji za energijo, obiskal je tudi mariborsko Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, obiskal pa bo tudi Dom Danice Vogrinec, SNG Maribor ter Stadion Ljudski vrt. To je sicer prvi Golobov delovni obisk katerega od slovenskih mest.

O podpori na lokalnih volitvah nista govorila

Novi premier se je sestal tudi z županom Mestne občine Maribor Sašo Arsenovičem, obiskala sta višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem in nato obedovala v Restavraciji Sedem. Po kosilu je župan podal izjavo o samem srečanju. “Imeli smo izjemno globoko debato o regionalnem razvoju, debirokratizaciji in vseh tehničnih zadevah, ki jih ima mesto Maribor do države, kar je pri nas zelo dobro strukturirano. Pravzaprav smo pokrili vsa področja od energetskih problemov, oskrbe starejših, področje mladih, kako vzpostaviti nove skupnosti, ki bodo generirale razvoj in dodano vrednost. Zavedamo se izpostavljenosti Maribora in celotne severne meje, zato si želimo tukaj zadržati ljudi in privabiti nove,” je po srečanju izpostavil Arsenovič.

FOTO: pigac.si

FOTO: pigac.si

Novi premier je nanj naredil velik vtis, a pogovor ni nanesel na temo podpore aktualnemu županu na prihajajočih županskih volitvah. “Predsednik vlade je name pustil zelo dober vtis, ima veliko energije in znanja. Vidi se, da prihaja iz gospodarske stroke,” je dejal mariborski župan.

Naslednje srečanje še pred jesenjo

Beseda pa tudi ni nanesla na konkretne projekte, temveč na sodelovanje države in lokalne skupnosti. “Govorili smo o širši sliki, o ljudeh, kadrih, zagotavljanju kadrov, povezanosti lokalne skupnosti, gospodarstva, univerze, s pomočjo države. Pravzaprav opravljamo enako nalogo s pomočjo države, in sicer skrbimo za dobro počutje in najvišjo kvaliteto bivanja mi na občini, gospod premier pa na ravni države,” je dejal Arsenovič.

“Moje ključno sporočilo je, da je mesto od leta 2019 postalo pogumno, ponosno in zazrto v prihodnost in imamo strukturirane vizije, ki jih tudi izvajamo. Za nadaljnji razvoj potrebujemo tudi posluh in pomoč države,” je poudaril Arsenovič.

Na vprašanje, ali bo v bližnji prihodnosti sledilo še kakšno srečanje, je mariborski župan pojasnil, da vsekakor. Dobili naj bi se še pred jesenjo. “Maribor ni sam, ampak smo zelo vpeti tako v Pohorje, Štajersko, črpanje evropskih sredstev, pa ne samo iz kohezije. Strinjala sva se, da bo potrebna večja podpora za zagotavljanje naših predstavništev v Bruslju, zato da bi bili bolj uspešni tudi pri črpanju sredstev iz direktnih operacij, ne samo tistih, ki so namenjene blaženju razlik razvitosti posameznih regij, ” je še dejal mariborski župan.