Predstavniki vlade in združenj občin so ta teden dosegli dogovor o povprečnini za leto 2024, in sicer v višini 725 evrov. Po posebni formuli pa bodo razdelili še 20 milijonov evrov. Arsenovič se je ob tem zahvalil vladi, vendar opozoril, da bi formula za izračun povprečnin potrebovala korenito spremembo, sploh za občine kot je Maribor, ki imajo vpliv na celotno regijo.

Primanjkljaj samo letos v MOM iz 20 milijonov narasel na 27 milijonov evrov

Zahvaljujem se Vladi RS, Ministrstvu za javno upravo ter združenju občin SOS in ZMOS za vse napore in prizadevanja v dogovorih, ki so tekli zadnje mesece. Veseli me, da so na strani Vlade prepoznali potrebo po izravnavi vrzeli med zakonsko obveznimi nalogami občin in prihodki,” je najprej navedel mariborski župan.

Gre za kompromis, ki je korak v pravo smer, a še vedno premalo za reševanje razlike, ki nastaja v obveznih nalogah občin in prihodki. Ta primanjkljaj je samo letos v Mestni občini Maribor iz 20 milijonov narasel na 27 milijonov evrov, zato menim, da formula za izračun povprečnin potrebuje korenito spremembo, sploh za občine kot je naša, ki imajo vpliv na celotno regijo,” še je opozoril.

Predstavniki občin v Združenju mestnih občin Slovenije so v torek prav tako poudarili, da so bili njihovi izračuni stroškov za izvajanje zakonsko določenih nalog višji, zato z višino povprečnine niso zadovoljni, a so obenem priznavali, da je vlada občinam v zadnjih poplavah pomagala z izdatnimi sredstvi, zato so pristali na kompromis.