Poslanec SDS Anže Logar verjame, da njegovo parlamentarno delo ne bo okrnjeno, potem ko je poslanska skupina zoper njega in njegova kolega Evo Irgl in Dejana Kaloha sprejela nekaj ukrepov, ker niso podpisali izjave o zvestobi stranki do konca mandata. Kot poslanec lahko sodelujem na vseh sejah odborov in to nameravam početi tudi naprej, je dejal.

Logar je ob robu današnje okrogle mize društva Platforma sodelovanja z naslovom Pogled v prihodnost: znanost za razvoj Slovenije na vprašanje glede selitve v zadnjo klop dejal, da do tega zaenkrat še ni prišlo, sicer pa je sedežni red zanj nepomemben, pomembno je le tisto, kar predstavljaš in poveš pri zastopanju svojih stališč.

Odnos stranke ga za zdaj ne moti, saj pravi, da je to pravica, ki jo ima vodstvo poslanske skupine, zato v tem ne vidi, da bi kakorkoli ovirali njegovo delo poslanca in tudi ne namerava spremeniti načina svojega delovanja.

STA

MIkajo ga zmerne vode

Glede morebitne prihodnje preobrazbe platforme v politično stranko tudi tokrat ni povedal nič novega. Dejal je, da bo verjetno številne ukrepe, ki jih bodo predlagali v njenem sklopu, zastopal tudi v državnem zboru, s tem pa bom po svojih najboljših močeh prispeval k temu, da v slovenskem političnem prostoru nekoliko "opilijo robove in ga pripeljejo v bolj zmerne vode".

Po besedah članice društva Romane Jordan je rdeča nit njihovega gibanja, da so odprti za povezovanje ter usmerjeni v prihodnost. Po državi želijo razpravljati z ljudmi o tem, česa bi se bilo treba lotiti, da bomo čez desetletje konkurenčna družba v vrhu Evropske unije.

Na vprašanje, zakaj vztrajajo pri društvu, saj bi kot politična stranka lahko prispevali več, je Jordan dejala, da so se za takšno obliko delovanja odločili, ker želijo delovati povezovalno in brez enostranske politične konotacije.

Iščejo drugačnost

Jernej Pikalo je dodal, da je Platforma sodelovanja namenjena temu, da ljudje, ki različno mislijo in imajo različne politične poglede na stvari, pridejo skupaj, se pogovarjajo in iščejo rešitve. "Ni dovolj, da vsak trobi v svoj rog in v okviru svoje skupine, pač pa da smo širši in da skušamo stvari videti drugače," je dejal Pikalo, nekoč sicer minister iz vrst SD, ki notranjih zapletov v stranki SDS ni želel komentirati.

Današnja javna tribuna je sicer po Logarjevih besedah predvsem v funkciji odpiranja pomembnih tem na nacionalni ravni, saj vsaka od njih pomeni podlago za razvijanje programskih izhodišč, ki so jih napovedali ob ustanovitvi.

V zvezi s tematiko tokratne okrogle mize je dejal, da je Slovenija na nekaterih področjih znanosti visoko razvita, saj razpolaga z zelo izobraženim kadrom, a se včasih zdi, da tega ne znamo ustrezno umestiti v nek razvojni model.