Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo Ptice okoli nas želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

V lanskem letu je v akciji sodelovalo 1484 opazovalcev, med njimi je bilo 28 različnih izobraževalnih ustanov, ki so našteli 15 tisoč 248 različnih ptic 72 različnih vrst. Sodelujoči so v 16 odstotkih opazovali domačega vrabca, v 11-ih sivo vrano, na tretjem mestu po pogostosti je velika sinica (10 odstotkov). Sledijo poljski vrabec, domači golob, ščinkavec, plavček, kos, lišček in sraka. 

[[image_1_article_62347]]

FOTO: Aleksander Kozina

Najbolj pridni so bili v Vrtcih Lenart in Tezno Maribor

Najbolj pridno so ptice znova preštevali v Vrtcih Lenart in Tezno Maribor. V lenarškem vrtcu je ptice opazovalo 389 otrok, v Vrtcu Tezno 223. Kot nam je povedala Mojca Cvirn, ravnateljica tezenskega vrtca, v katerega je v štirih enotah trenutno vpisanih 384 malčkov, so pri štetju ptic sodelovali vsi otroci drugega starostnega obdobja, pa tudi kakšen iz prvega. Najpogosteje so ptice opazovali v okolici Stražunskega gozda. Akciji se bodo pridružili tudi letos. 

Akcija opazovanja ptic bo letos potekala v tednu od ponedeljka, 22. januarja, do nedelje, 28. januarja. "Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati. Tako preprečite večkratno štetje istih ptic," sporočajo. Akciji se lahko pridruži prav vsak, tudi če morda nekoliko dvomi v svoje poznavanje ptic. 

[[image_2_article_62347]]

FOTO: Simon Kovačič 

Svoja opazovanja do konca februarja sporočite Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, in sicer preko e-obrazca, v primeru težav pri vnosu podatkov pa preko e-naslova [email protected] ali na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana.