Marsikdo se je začudil, ko je slišal, da Lenart do zdaj, vsaj uradno, ni veljal za mesto. Župan mag. Janez Kramberger je pojasnil, da je bila težava v tem, da sklep o razglasitvi iz leta 1989 do zdaj ni bil objavljen v uradnem listu.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Sklep o podelitvi statusa mesta naselju Lenart v Slovenskih goricah. Ker so bili po objavi tega sklepa nekateri občani presenečeni nad tem, da Lenart očitno do zdaj ni uradno veljal za mesto, smo se za pojasnila obrnili na župana mag. Janeza Krambergerja.

Leta 1989 lenarška skupščina sprejme odločitev, da bo Lenart mesto

Kramberger je pojasnil, da je leta 1989 takratna lenarška skupščina sprejela odločitev, da postane Lenart mesto. Istega leta 29. novembra je prišel v Lenart Miran Potrč, predsednik Skupščine Republike Slovenije, in Lenart razglasil za mesto. »V telovadnici so takrat ob tej razglasitvi pripravili veliko slovesnost. Vrstile so se razstave in druge aktivnosti ob uspešno izpeljanem projektu,« se takratnih dogodkov spominja župan Kramberger.

Ni bilo objave v uradnem listu

Tej razglasitvi bi morala slediti še objava v uradnem listu, česar pa takrat ni storil nihče. »Ko sem bil leta 1996 poslanec v državnem zboru in je bil Božo Grafenauer minister za lokalno samoupravo, je bil že sprejet novi Zakon o lokalni samoupravi, ki je določal, da mora imeti mesto najmanj tri tisoč prebivalcev in še nekatere druge atribute (sodišče, knjižnico, zdravstveni dom, …). Jaz sem si takrat kot poslanec prizadeval, da bi uredili to zadevo, vendar to na osnovi obstoječih dokumentov ni bilo mogoče, saj ni bilo objave v uradnem listu.«

Tako je Lenart zdaj tudi uradno mesto. Imamo krepko čez tri tisoč prebivalcev, ob tem pa so izpolnjeni tudi vsi ostali pogoji za pridobitev mestnega statusa.

Občina Lenart pa je letos pristopila k temu in na osnovi 15.a člena Zakona o lokalni samoupravi podala novo argumentacijo in dokumente posredovala pristojnemu ministrstvu. »Včeraj pa je nato vlada sprejela sklep in tako je Lenart zdaj tudi uradno mesto. Imamo krepko čez tri tisoč prebivalcev, ob tem pa so izpolnjeni tudi vsi ostali pogoji za pridobitev mestnega statusa,« je še dodal lenarški župan mag. Janez Kramberger.