V največjem socialno varstvenem zavodu v Sloveniji, v Hrastovcu, ob skrbi za nekaj manj kot 600 stanovalcev veliko pozornosti namenjajo tudi za ohranjanju gradu Hrastovec, v katerem še vedno biva nekaj stanovalcev zavoda. V zadnjem letu so se potegovali za dodatna sredstva za obnovo baročnega stopnišča gradu, ki je zadnjih 20 let zaprto. S to investicijo, ki jo država sofinancira v višini 100.000 evrov, se bo izboljšal izgled tega dela gradu, prav tako pa tudi njegova uporabnost, saj bodo lahko stopnišče uporabljali stanovalci in tudi drugi obiskovalci gradu. Vodstvu zavoda medtem dela vse, da grad v naslednjih treh do štirih letih izprazni. Trenutno izvajajo več investicij, s pomočjo katerih jim bo to uspelo, za druge pa še čakajo na izbor izvajalcev.

Direktor Socialno varstvenega zavoda Hrastovec Aleksander Gungl je dejal, da je vesel, da bo ta kulturni spomenik državnega pomena dobil dodatna sredstva za obnovo, in dodal: “Delamo v smeri, da varovane enote iz gradu preselimo v drugi objekt na lokaciji Hrastovec, težje pomične stanovalce pa želimo preselili v lokalno skupnost, v Lenart, kjer bomo zgradili nove primerne objekte, prilagojene invalidom. V prihodnje se nam na področju standardov in normativov za zavod  kaže boljša prihodnost.”

Po izpraznitvi bodo grad namenili v turistične namene in za lokalno skupnost

In kakšne vsebine predvidevajo v gradu po njegovi izpraznitvi? “Namenili naj bi ga v turistične namene in za lokalno skupnost. Prav tako pa tudi za domačine, da si bodo lahko ogledali po mojem mnenju enega lepših biserov v Slovenskih goricah, za katerega mnogi ne vedo, da ga imamo. Mislim, da je dokaj dobro ohranjen, in z obnovami, ki sledijo, bo ta biser še lepši.”