Lokalno

FOTO: To je naš najbolj skrben lastnik gozda

Damjan Veršič, 10.12.23 ob 03:55

V Sevnici so podelili priznanja lastnikom gozdov s 14 območnih enot Zavoda za gozdove Slovenije.

FOTO: To je naš najbolj skrben lastnik gozda

Zavod za gozdove Slovenije je na sevniškem gradu že 25. izbral najbolj skrbne lastnike gozdov. V vsaki od 14 območnih enot zavoda so izbrali lastnika gozda, ki izstopa po zglednem gospodarjenju z gozdom, tesni življenjski povezanosti z njim, strokovni izvedbi del v gozdu in spoštovanju večnamenske vloge gozdov. Ti lastniki si prizadevajo za varno delo v gozdu, skrbijo za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje na področju gozdarstva. Tovrstni promociji skrbnega gospodarjenja z gozdom se pridružujeta tudi Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Gozd je v preteklosti izkoriščal, zdaj pa predvsem skrbi zanj

Z območja mariborske območne enote zavoda za gozdove je priznanje za najbolj skrbnega lastnika gozda dobil Vladimir Borko iz občine Središče ob Dravi, natančneje iz vasi Obrež. Dolga leta je bil zaposlen na železnici, zdaj je že 14 let upokojen. S štirimi hektarji in pol spada med manjše lastnike gozda. Že v času, ko je bil še zaposlen, je zgledno skrbel za gozd, sadil drevesa, jih obrezoval in vzorno sodeloval z javno gospodarsko službo, zato ga je revirni gozdar, ki njegovo delo spremlja zadnjih 16, let tudi prijavil na natečaj. 50 arov gozda je nekoč pripadalo njegovemu dedku, slaba dva hektarja sta kupila z ženo, hektar gozda sta pred tem kupila njegova starša, slab hektar pa je podedovala žena.

Z ženo, ki je tudi upokojena, imata približno sedem hektarjev zemlje, njuni otroci so že na svojem, imata tudi vnuke, na katere bosta nekoč prenesla gozd. Pravi, da je v preteklosti, ko je gradil hišo, gozd izkoristil za ostrešje in druge potrebe, zdaj pa predvsem skrbi zanj: “Za gozd skrbimo na način, da ga bo nekaj ostalo za zanamce. Letos poleti smo morali zaradi lubadarja odstraniti približno 45 smrek. Sicer pa iz gozda redno odstranjujemo suha in padla drevesa, težav z vetrolomom letos nismo imeli. Rad sem v gozdu in rad imam urejene zadeve.” Sekajo le po potrebi, saj se ogrevajo s centralno pečjo na trdo gorivo, pri tem pa uporabljajo vso potrebno osebno varovalno opremo. Finančno pa od gozda niso odvisni. “Naj gozd raste, pravijo, da so to pljuča narave.” Kritičen je do tistih, ki gredo v gozd, iz njega vzamejo to, kar potrebujejo, za seboj pa pustijo pravo razdejanje. “Moraš biti zelo hraber, da dovoliš strojno podiranje gozda,” še doda in pojasni, da gre za mešani gozd, v katerem prevladujejo bukev, bor, gaber, smreka, hrast. Dodaja, da zadnja leta ni več borovega mladega gozda. “Spreminjata se tako podnebje kot narava.”

Še ostali prejemniki priznanj

In še ostali prejemniki priznanj najbolj skrbnih lastnikov gozda za 2023: Slavko Šorli s tolminske območne enote, Janez Kramar z blejske, Tomaž Smrtnik s kranjske, Ladislav Renko z ljubljanske, Miro Udovič s postojnske, Aleš Bambič s kočevske, Ivan Tonkovič z novomeške, Zdenko Pivec z brežiške, Peter Žuraj s celjske in Marko Jeraj z območne enote Nazarje. Med prejemniki so še Alojz Potočnik s slovenjegraške, Janez Ferencek z murskosoboške in Agrarna skupnost Štorje s sežanske obočne enote Zavoda za gozdove Slovenije.