Smo v času trgatev, ki za vinogradnike predstavljajo najlepše obdobje v letu. Naša ekipa je v teh dneh obiskala družino Breznik v Komarnici v občini Cerkvenjak v osrednjih Slovenskih goricah, ki se s turizmom in vinogradništvom ukvarja od leta 1995, od novembra leta 2006 pa uspešno vodi turistično kmetijo oziroma gostišče. Breznikovi so znani po gostoljubju, domači in sveži kulinariki ter odličnih vinih. Ena izmed njihovih posebnosti je unikatna vinska klet, v kateri na sredi kraljuje majolika.

Da jim je bilo vinogradništvo položeno v zibko, gospodarja kmetije zagotovo ne moreta reči. Gospodar Damijan in gospodarica Zinka sta se stroke o vinogradništvu in vinu priučila, predvsem zaradi želje in interesa ustvariti nekaj več. Leta 1994 so zasadili prvi vinograd, leta 2000 zgradili vinsko klet in nato začeli uspešno družinsko zgodbo nadgrajevati z gostinsko ponudbo.

Uspešno zgodbo sooblikujejo vsi družinski člani

Damijanu in Zinki na kmetiji pomagata otroka, Marko in Martina, ki sta po svoji poklicni poti vpeta v kmetijstvo in turizem. Martina je zaključila študij turistike in se specializirala za organizacijo dogodkov, strežbo, vodenje gostinskega objekta, …., med leti 2014 in 2016 je bila četrta cerkvenjaška vinska kraljica. Marko, ki je zaključil magistrski študij kmetijstva, se je specializiral za vinogradništvo, zaposlen je na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Damijan Breznik s sinom Markom

Martina Breznik, vinska kraljica

Družina Breznik svoje vinograde obdeluje na 2,5 hektarjih zemljišč in prideluje vina iz sort chardonnay, traminec, rumeni muškat in laški rizling. Če je njihov dom, ki ga z veseljem odprejo obiskovalcem, v Komarnici, pa so vinogradi na sosednjih zemljiščih, na nekoliko višji nadmorski višini. Večina trt je zasajenih v Cerkvenjaku, nekaj pa tudi v Radgonsko-Kapelskih goricah, na območju Ivanjskega Vrha. V okviru letošnje trgatve so najprej potrgali mešano grozdje najbolj zgodnjih sort, pretekli ponedeljek, ko smo se jim pridružili v vinogradu, pa še laški rizling in chardonnay, ki ju bodo namenili za buteljčno kvalitetna vina. “Na količino in kakovost pridelka letos ni vplivala le suša, temveč tudi toča, ki so je bili 25. maja deležni tudi naši vinogradi. Junij je bil, kar zadeva zaščito trte, zelo težaven mesec, nato pa skoraj dva meseca ni bilo konkretnih padavin. Zato bo pri letošnjem vinskem letniku potrebno dati velik poudarek kletarjenju,” nam je povedal Marko. Dodaja, da so kljub covidnemu obdobju v zadnjih dveh letih vinske kleti precej prazne in tako je tudi pri njih: “Do martinovanja bomo stržili lanski vinski letnik, letos pa si v primerjavi s povprečjem zadnjih let na račun suše obetamo za okoli 20 odstotkov manj pridelka.”

V prihodnje nameravajo sortni izbor razširiti z rdečimi sortami grozdja, zlasti z modro frankinjo.

Med trgači je bilo prešerno vzdušje, pomagal je tudi vinski vitez

Na trgatev, ker gre za večje površine vinogradov, vedno povabijo prijatelje in sorodnike, pomagajo pa si tudi s plačano delovno silo. Marko nam pove, da na srečo ljudi za trgatev še najdejo, drugače pa je, ko je potrebno v vinogradih opraviti zelena dela in rez trt. Takrat je delovno silo praviloma težko najti. Ponedeljkove trgatve se je udeležilo 15 ljudi, ki so imeli dovolj dela za ves dan. Zbrali so se zjutraj okoli 8.00 ure, se okrepčali in se nato s škarjami, posodami in traktorjem odpravili v vinograd. Tam ob pridnem delu ni manjkalo dobre volje in zanimivih pogovorov, ob zaključku trgatve pa Marko raztegnil še harmonikarski meh. Kakšno zgodbo iz preteklosti je obudil Damijanov oče Martin, ki je sinu v začetku devetdesetih let pomagal pri sajenju trt. Pravi, da je kopal jame, in v šali doda, da je imel preko tudi “komando”.

Eden izmed tistih, ki so v ponedeljek v Cerkvenjaku trgali grozdje, je bil Zlatko Borak, častni predsednik Turistično-vinogradniškega društva Benedikt, vinski vitez in tajnik Slovenskega reda vitezov vina – Omizje za Pomurje. Odkar je prodal svoj vinograd, se še z večjim veseljem udeležuje trgatev. Pri Breznikovih je bil že nekajkrat in tudi letos je organizacijo trgatve in pridelek pohvalil. “To je že moja letošnja šesta trgatev. Pri nekaterih ostalih vinogradnikih je bilo več težav z vinsko trto in manj grozdja, tu pa je stanje zelo dobro. Sicer pa je pomoč v vinogradu lepa gesta. Tudi sam, ko sem še imel vinograd, sem bil prijateljev, ki so prišli na trgatev, zelo vesel.”

S kakovostjo grozdja so Breznikovi zadovoljni, je pa se po nedavnem obilnejšem deževanju začela na grozdih pojavljati gniloba, v prvi fazi žlahtna, ki je ni bilo potrebno odstranjevati. Večjo težavo pa v letošnjem letu zaradi suše predstavljajo insekti, zlasti ose in sršeni, še najbolj pa so vinogradniki zaskrbljeni zaradi zlate trsne rumenice, ki je deloma prizadela tudi vinograde v Cerkvenjaku. Marko Breznik razloži, da prizadete trte sproti odstranjujejo, tako da do večje okužbe še ni prišlo.