V Jarenini je bilo postavljeno prvo od skupaj 41 vozlišč v Sloveniji, ki bo zagotavljalo optične signale gospodinjstvom v osmih okoliških občinah.

Potem ko so bili v Jarenini 20. januarja letos postavljeni temelji za prvo vozlišče optičnega omrežja RUNE v Sloveniji, je bilo danes, slabih šest tednov kasneje, vozlišče tudi postavljeno. Gre za prvo od skupaj 41 vozlišč v Sloveniji, ki bo zagotavljalo optične signale gospodinjstvom v osmih okoliških občinah. Prisoten je bil tudi župan Šentilja Štefan Žvab.

Izvajalec, podjetje RUNE Enia d.o.o., ki vodi projekt RUNE v Sloveniji, predvideva, da bo optična infrastruktura na območju tega dostopovnega vozlišča v celoti zgrajena v roku dveh let. Goran Živec, direktor RUNE Enia d.o.o. in vodje projekta RUNE, je ob tem povedal: »Ob postavitvi prvega od šestih vozlišč, ki jih nameravamo postaviti to pomlad, se zahvaljujem občanom in predstavnikom lokalne skupnosti za gostoljubje v njihovi sredini. Še nekaj tednov bo potrebno, da na Štajerskem priključimo prve uporabnike.«

Hitrost prenosa do 10 gigabitov

Podjetje RUNE Enia d.o.o. v prihodnjih tednih in mesecih nadaljuje z gradnjo optične infrastrukture po Sloveniji. Omrežje, postavljeno v okviru projekta RUNE (Rural Network Project) bo omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo. Končni uporabniki pa bodo imeli možnost proste izbire ponudnika storitev, ki bo glede na ceno in kakovost storitev zanje najugodnejši.

Preverite lahko ali se bo gradilo na vašem naslovu

Prebivalci podeželskih območij, ki se zanimajo za priključek na optično omrežje ali naročilo le-tega, lahko več informacij dobijo na spletni strani www.ruralnetwork.eu Tam je mogoče tako preveriti, ali se bo omrežje gradilo na njihovem naslovu, kot tudi oddati zahtevek za naročilo priključka. Vse potrebne postopke za oddajo zahteve za naročilo priključka pa je mogoče izvesti tudi preko terenskih prodajnih zastopnikov podjetja.

Sicer pa je cena za optični priključek in namestitev notranje napeljave 150 EUR z DDV za fizične osebe in 203,90 EUR z DDV za pravne osebe.