Blagoslova v Benediktu se je udeležilo 19 konjenikov, v Pernico jih je prišlo okoli 30.

Ob včerajšnjem godu sv. Štefana, izročilnega zavetnika konj, ki ga kristjani slavijo kot prvega mučenca, se je po državi zvrstila vrsta blagoslovov konj. Tako so tovrstni blagoslov pripravili tudi v Župniji sv. Benedikta, kjer je tamkajšnji župnik Marjan Rola blagoslovil 19 konj. Šlo je za konjenike iz Benedikta in okolice, nekateri med njimi so člani Društva ljubiteljev konj Benedikt, ki ga vodi Simona Kaučič. “Blagoslov smo opravili po deseti sveti maši pri župnijski cerkvi. Konji so skupaj s konjeniki prišli v za to posebej zagrajen prostor. Še posebej so jih bili veseli otroci, ki so kakšnega konja tudi pobožali,” nam je povedal benediški župnik Rola. V lanskem letu so sicer blagoslov konj pripravili pri podružnični cerkvi Svetih treh kraljev.

Že 25. so konje blagoslovili tudi v Pernici

Konjeniški klub Zlata horda iz Pernice v občini Pesnica pa je včeraj organiziral že 25. blagoslov konj. Predsednik kluba Joško Horvat nam je povedal, da je pri blagoslovu sodelovalo okoli 30 konjev, ki so skupaj s konjeniki napravili mimohod mimo perniške cerkve. “Sodelovali so člani našega konjeniškega kluba, pa tudi konjeniki iz Malečnika, Svetega Jurija v Slovenskih goricah, Trčove, Polenšaka, Lendave. Potem ko je župnik blagoslovil konja, sem vsaki živali dal blagoslovljen kruh, konjeniki pa so prejeli spominčke.”

 

Sv. Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem, za zavetnika konj in živine na splošno pa so ga v srednji in severni Evropi razglasili, ker je nadomestil neko pogansko božanstvo, ki je indoevropskim ljudstvom varovalo konje ter živino. Po legendi naj bi sv. Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je, kot je v Prazničnem letu Slovencev zapisal etnolog Niko Kuret, v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja nek rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal polihistor Janez Vajkard Valvasor.