Po pričevanjih naših bralcev so vrane v Podravju že napadle ljudi, poškodovale pa so tudi avtomobil in stanovanjsko hišo. Za razlago nenavadnega obnašanja ptic smo poprosili strokovnjaka.

Poročali smo že, da se v Zagrebu spopadajo s številnimi napadi vran na ljudi. Samo v zadnjih dneh so ptice poškodovale štiri ženske.

Policisti so nam povedali, da na območju Policijske uprave Maribor prijav napadov vran na ljudi doslej še niso prejeli. So pa v zadnjih dneh v Halozah kar dvakrat obravnavali primer, ko so vrane poškodovale oziroma popraskale avtomobil.

Pričevanja o napadih vran tudi v Podravju

A uradna statistika očitno ne pove vsega. Pod našo objavo na Facebooku se je namreč vsul plaz pričevanj, da so se napadi vran že zgodili tudi v Podravju. Objavljamo le nekatere od njih.

“Tudi mene je napadla vrana in ni prijetno, s kremplji mi je opraskala glavo do krvi. Ko vidim te ptiče, se umaknem. In se jih res bojim!”

“Ja, tudi pri nas vrane napadajo ljudi. Poznam primer, ko je bila oseba na sprehodu in jo je vrana napadla, da je imela poškodovano glavo.”

“Se je zgodilo. Pri medicinski šoli je vrana napadla mimoidočo žensko.”

“Poznam dve osebi, ki so jih napadle vrane, tako da ne govorite, da je samo avtomobil. Nekateri se pač nočejo izpostavljati.”

Vrane uničevale balkon, okna in komarnike

Oglasila se je tudi bralka, ki so ji vrane povzročile materialno škodo na stanovanjski hiši v občini Starše.

“Skoraj tri tedne smo imeli težave z vranami. Napadale so hišo in na njej naredile kar nekaj škode. Pa se nihče ni dotaknil ne njih ne njihovih gnezd,” je povedala bralka.

Dodala je: “Naše težave z vranami niso zanimale ne lovcev, ne zavarovalnice, še manj pa Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Stroškov nam, kaže, ne bo nihče povrnil, kajti vrana ni divjad. Vrane so uničile kar nekaj komarnikov na hiši, nova okna in balkon.”

Zakaj vrane napadajo odsevne površine?

Varstveni ornitolog Tilen Basle iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je pojasnil, da je napadalno vedenje za vrane dokaj značilno, vendar ni pogosto: “Razlog je predvsem obramba gnezda ali mladičev. Podobno odreagira tudi marsikatera druga žival, vendar so vrane nekoliko večje, poleg tega pa se jih drži negativna stigma.”

Po njegovih besedah vzrokov za napade tako ne kaže iskati v kakšnih spremembah v okolju: “To se dogaja vsako leto.” Basle je razložil, da vrane napadajo tudi predmete, ne le ljudi: “Vrane napadajo predvsem površine, ki imajo odsev, na primer stekla. Na njih vidijo svoj odsev in morda mislijo, da gre za kako drugo ptico. Pravzaprav se takrat tepejo same s sabo.”

Kako rešiti težavo napadov vran? Ornitolog je priporoča, da napaden avto prestavimo na drugo lokacijo, okna na nepremičninah pa deloma zasenčimo.

Avtomobilski deli kot gradbeni material

Tilen Basle je poudaril, da so vrane izjemno bistre živali: “So tudi zelo igrive in ene redkih živali sploh, ki se igrajo, podobno kot delfini. Po nekaterih raziskavah se te ptice po inteligenci lahko primerjajo s petletnimi otroki. Tudi otroci kdaj kaj ušpičijo.” Vrane torej kdaj kaj storijo tudi kar tako, v igri, je dejal: “Gumo z brisalcev avtomobila ali tesnilo pri oknu kdaj izpulijo le za svojo zabavo.”

Za konec je postregel še z zanimivostjo: ornitologi so beležili tudi že primere, da so vrane dele avtomobilov skušale uporabiti kot gnezditveni material.