Maribor je pobratenemu Harkovu podaril mestni avtobus skupaj s humanitarno pomočjo, zbrano s strani Mariborčank in Mariborčanov.

V četrtek, 30. junija 2022 je avtobus, poln sanitarnih potrebščin, hrane in drugih dobrin, odrinil z mariborske avtobusne postaje do zbirne točke, kjer je skupaj s preostalo pomočjo iz Slovenije s tovornjakom odpotoval v Ukrajino.

Avtobus je prispel v zgodnjih popoldanskih urah

Avtobus je v Ukrajino prispel danes, 3. julija 2022, v zgodnjih popoldanskih urah, kjer ga v imenu pobratenega Harkova prevzela višja svetovalka za mednarodni protokol in sodelovanje mesta Harkov ga. Mila Novakovska. 5. maja 2022 je sodelovala po video povezavi na seji Odbora za mednarodno in medmestno sodelovanje Mestne občina Maribor, kar je bil tudi edini primer v Sloveniji, kjer so predstavniki katerega od ukrajinskih mest, pobratenih z mesti v Sloveniji, sodelovali na katerem od delovnih teles pobratene občine.

“Čeprav je avtobus med potjo doživel manjšo poškodbo, zlomilo se je sprednje desno okno, verjamem, da bo že naslednji teden prevažal prebivalce Harkova v službo ali šolo,” je dejal Igor Jurišič, predsednik Odbora za mednarodno in medmestno sodelovanje Mestne občine Maribor.

“Ob uspešnem zaključku humanitarnega projekta se v prvi vrsti zahvaljujem vsem Mariborčankam in Mariborčanom, ki ste pomagali zbrati humanitarno pomoč, vsem zaposlenim na Mestni občini Maribor in na mestnih četrteh ter krajevnih skupnostih, še posebej pa direktorju podjetja Marproma g. Ranku Šmigocu, direktorju Mariborskega javnega holdinga mag. Andreju Rihterju in županu Maribora g. Saši Arsenoviču, ki je nenazadnje tudi izročil ključe od avtobusa Prvi sekretarki Veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji gospe Nataliji Markevych Pritsa, je še dodal.