FOTO in VIDEO: Na Jezerskem se je 16 prijavljenih ekip iz vse države pomerilo na tekmovanju v različnih scenarijih na osnovi resničnih dogodkov.

FOTO: Jesters Studio

Društvo prvih posredovalcev je preteklo soboto na Jezerskem organiziralo 4. srečanje prvih posredovalcev. Na njem se je 16 prijavljenih ekip iz vse države pomerilo na tekmovanju v različnih scenarijih, obiskovalci pa so se lahko brezplačno naučili temeljnih postopkov oživljanja. Prvi posredovalci so laiki, ki oživljajo bolnike do prihoda reševalnega vozila, kar je posebej pomembno v odročnejših krajih. Večinoma so to prostovoljni gasilci, pa tudi drugi, ki opravijo potrebna usposabljanja. Po celi Sloveniji so postali pomemben člen v verigi preživetja in po njihovi zaslugi je v Sloveniji že kar nekaj zgodb s srečnim koncem, so izpostavili v društvu.

V Račah ekipa prvih posredovalcev deluje od leta 2014

Ekipa prvih posredovalcev že od leta 2014 deluje tudi v okviru Prostovoljnega gasilskega društva Rače. Člani ekipe so strokovno usposobljeni, za kar skrbi  dr. Matej Strnad, dr. med., pri katerem vsako leto obnavljajo svoje licence in znanje. Sistem prvih posredovalcev so v Račah ustanovili predvsem zaradi dostopnih časov in poznavanja domačega terena. Pri srčnih zastojih in hujših poškodbah namreč šteje vsaka minuta. Ker pa je nujna medicinska pomoč oddaljena več kilometrov, ta posledično potrebuje tudi več časa za prihod na kraj nesreče. V takšnih primerih je še kako dobrodošel sistem prvih posredovalcev, ki s svojimi izvoznimi časi hitreje prispe na kraj nesreče in s tem omogoči hitro oskrbo ponesrečenca.

Gasilci izvozimo iz svojih garaž tudi v dveh minutah od časa proženja ali celo manj. Tako smo lahko običajno na kraju nesreče tudi v petih minutah.

Očividci pokličejo na center za obveščanje 112 in sporočijo, kaj se je zgodilo, ter podajo vse potrebne informacije. Nato se aktivirata nujna medicinska pomoč in sistem prvih posredovalcev. “Gasilci izvozimo iz svojih garaž tudi v dveh minutah od časa proženja ali celo manj. Tako smo lahko običajno na kraju nesreče tudi v petih minutah. Svoje delo pa opravimo od pet do deset ali celo več minut prej, preden se ekipi nujne medicinske pomoči uspe prebiti skozi promet in prevoziti pot iz Maribora do Rač,” je pojasnil Nejc Falež, član ekipe prvih posredovalcev PGD Rače.

Lani pa smo se prvič udeležili tudi tekmovanja prvih posredovalcev, ki je potekalo 5. septembra 2020 v Preddvoru.

“V Račah smo gasilci od leta 2014 posredovali že na okoli 70 intervencijah. Lani pa smo se prvič udeležili tudi tekmovanja prvih posredovalcev, ki je potekalo 5. septembra 2020 v Preddvoru. Na tekmovanju je bilo udeleženih 16 ekip, naša ekipa pa je takrat dosegla peto mesto. Za ekipo, ki je prvič tekmovala na tovrstnem tekmovanju, je bil to, glede na konkurenco, odličen rezultat. Odločili smo se, da bomo nastopili tudi letos.”

FOTO: Jesters Studio

FOTO: Jesters Studio

FOTO: Jesters Studio

FOTO: Jesters Studio

Ekipa se je spopadla z devetimi različnimi scenariji na osnovi resničnih dogodkov

Preteklo soboto, 4. septembra, je na Zgornjem Jezerskem potekalo že 4. tekmovanje prvih posredovalcev. “Ekipa, ki smo jo sestavljali: vodja Rok Tepej, Timi Berghaus in Nejc Falež pod mentorstvom Davida Moravsa in rezerva Uroš Šturm, se je spopadla z devetimi različnimi scenariji. Pri prvem scenariju smo se srečali z deklico. Njeni mami je odtrgalo roko potem ko jima je pobegnil pes. Tako je ekipa prvih posredovalcev Rače razbijala led z eno težjih vaj na tem tekmovanju. Kasneje smo se srečali še z vinjeno osebo in samomorom, eksplozijo na zabavi ter opeklinami, eksplozijo na travniku in odtrganinami, zaporo dihalnih poti pri otroku in vreznino pri njegovi mami, gozdarjem, ki je dobil napad alergije medtem ko je bil na drevesu, gobarjem, ki je doživel srčni zastoj, otrokom, ki se je utopil na supanju, paničnim napadom in istočasno srčnim zastojem v gozdu,” še razlaga Nejc Falež in dodaja: “Preglavice so nam delali tudi statisti, ki so igrali očividce. Bili so vinjeni, vznemirjeni, nestrpni, agresivni in nepredvidljivi.”

Že med samim delom in tekmovanjem je ekipa dobivala številne pohvale za pravilno ravnanje, dobro odzivnost in strokovno komunikacijo. Nekateri statisti so bili celo presenečeni, da se ekipe ni dalo zmesti.

Ekipa prvih posredovalcev iz Rač pa je le sledila postopkom, ki so se jih naučili. Tako so najprej vedno poskrbeli za varnost, preverili znake življenja, oskrbeli poškodbe in po potrebi tudi oživljali. Že med samim delom in tekmovanjem je ekipa dobivala številne pohvale za pravilno ravnanje, dobro odzivnost in strokovno komunikacijo. Nekateri statisti so bili celo presenečeni, da se ekipe ni dalo zmesti.

FOTO: Jesters Studio

Na koncu so bili boljši od vseh in osvojili pokal za prvo mesto

Prvi posredovalci iz Rač so imeli zelo dobro konkurenco, saj je ponovno sodelovalo 16 ekip. Bili so boljši od vseh in osvojili končno prvo mesto. S tem so postali državni prvaki na 4. tekmovanju prvih posredovalcev in domov odnesli pokal za prvo mesto. Na drugem mestu se jim je pridružila ekipa prvih posredovalcev Vodice in na tretjem ekipa iz Radovljice.

Naslednje leto bo tekmovala popolnoma nova ekipa, ki bo poskusila ubraniti naslov.

V Račah so zvečer ekipo pričakali domači gasilci, ki so državne prvake pozdravili z mokro dobrodošlico pod vodnimi curki ter jim čestitali za zmago. “To tekmovanje zagotovo ni bilo zadnje. Naslednje leto bo tekmovala popolnoma nova ekipa, ki bo poskusila ubraniti naslov. Gasilci pa bomo svoje poslanstvo opravljali še naprej tako kot do sedaj. Želimo pa si tudi, da bi se nam pridružilo več mladih gasilcev, ki bi lahko delali na operativnem področju in s tem še okrepili operativno gasilsko enoto Rače,” zaključuje naš sogovornik.