Mariborsko okrajno sodišče mu je izreklo sodni opomin, na katerega pa se je pritožil.

Te dni minevata dve leti, odkar je republiška enota bombnih strokovnjakov uspešno uničila 250-kilogramsko bombo (nastali sta dve manjši eksploziji), zaradi katere so izvedli največjo evakuacijo prebivalcev od druge svetovne vojne pri nas.

V gozdu našel 250-kilogramsko neeksplodirano letalsko bombo

Te dni minevata dve leti, odkar je domačin iz Vurberka v občini Duplek, naselja med Mariborom in Ptujem, v bližnjem gozdu našel 250-kilogramsko neeksplodirano letalsko bombo in jo nevedoč, kaj je našel, odvlekel do svoje hiše v bližini.

Najditelj močno obžaluje svoje početje

»Žal mi je, da je prišlo do tega. Nikoli več ne bi tako ravnal. Nisem niti vedel, kaj sem takrat našel,« je povedal za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si. Najditelja so nekaj mesecev kasneje policisti ovadili zaradi povzročanja splošne nevarnosti, saj je šlo za precej nevarno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne, ki so jo strokovnjaki kontrolirano uničili. Izvedli so namreč največjo evakuacijo prebivalcev od druge svetovne vojne pri nas, zato je Vurberžanu grozil celo zapor.

Na sodbo se je pritožil

Policisti so konec leta 2017 zoper njega vložili ovadbo in grozil mu je zapor do enega leta. A mariborsko okrajno sodišče mu je izreklo sodni opomin. Vurberčan se je nanjo pritožil, a je višje sodišče septembra potrdilo odločbo prvostopenjskega sodišča.

Z otrokoma je iskal zaklad

Domačin se je dokopal do bombe med otroško igro sredi julija 2017. Skupaj s sinovoma je z detektorjem kovin v bližnjem gozdu iskal zaklad in našel, kot je takrat sam dejal »kovinsko reč«, ki jo je izkopal ter jo s tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše. Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so ugotovili, da je šlo za neeksplodirano ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne. V času, ko so jo kontrolirano uničili, pa so evakuirali prebivalce v območju enega kilometra.