Naselje Jablance v občini Duplek se lahko pohvali s štirimi smučarskimi skakalnicami. Tri od njih so prekrite z umetno maso in jih uporabljajo za skoke v toplejših mesecih, največjo, 40-metrsko, pa samo v zimskem času. Ker pa zadnja leta ni dovolj snega, sameva.

Številni ne vedo, da v občini Duplek že od leta 1997 deluje Športno društvo Jablance, katerega glavna dejavnost so smučarski skoki. V društvu, ki ga prizadevno vodi Jože Murko, je aktivnih od 10 do 15 smučarskih skakalcev v različnih kategorijah. Društvo upravlja  s štirimi skakalnicami. Tri skakalnice, 7-,13- in 25-metrska, so prevlečene z umetno maso in omogočajo izvedbo smučarskih skokov tudi v mesecih z višjimi temperaturami, četrta, 40-metrska skakalnica, pa je namenjena uporabi v zimskem času. Jože Murko je pojasnil, da lahko skakalnice uporabljajo le v primeru, da zapade dovolj snega: “Zadnja leta imamo zelo mile zime z malo snega, kar predstavlja veliko težavo. Sicer lahko tudi umetno maso prekrijemo s posebno mrežo, da sneg ne zdrsi in potem, če je dovolj snega, lahko skačemo tudi na manjših skakalnicah.”

Za izvedbo smučarskih skokov potrebujejo vsaj 30 centimetrov snega

Murko še pojasnjuje, da potrebujejo vsaj 30 centimetrov snega, da lahko izvedejo smučarske skoke, kar pa se je nazadnje zgodilo pred devetimi leti, ko so na veliki skakalnici organizirali zimsko tekmo. “Od takrat naprej pozimi v Jablancah na 40-metrski skakalnici ni bilo skokov.”

Če se bodo ukrepi, povezani z epidemijo sprostili, potem načrtujemo na predvečer prvega maja našo tradicionalno regijsko meddruštveno tekmo v smučarskih skokih.

Glede načrtov v letošnjem letu Murko pravi, da želijo na skakalnicah obnoviti zaletno smučino. “Material imamo že pripravljen, z deli bomo začeli takoj spomladi, ko bo vreme dopuščalo. Če se bodo ukrepi, povezani z epidemijo sprostili, potem načrtujemo na predvečer prvega maja našo tradicionalno regijsko meddruštveno tekmo v smučarskih skokih.”