Lokalno

FOTO: Dijakom SŠGT je šolski dan popestril vrhunski Bine Volčič

Uredništvo , 23.01.24 ob 15:00

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor so s pomočjo znanega kuharja pripravili 5-hodni meni.

FOTO: Dijakom SŠGT je šolski dan popestril vrhunski Bine Volčič

Po uspešnem gostovanju hrvaškega chefa Davida Skoka v preteklem tednu, je današnji šolski dan za dijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor popestril še Bine Volčič. Vrhunski chef in gastronom je tako z mladimi upi delil svoje izkušnje in znanje. "Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru si nenehno prizadevamo dijakom ponuditi nove, zanimive izkušnje, ki jim lahko kasneje koristijo pri opravljanju njihovih poklicev v panogah gostinstva in turizma. Še posebej ponosni smo, ko se našemu vabilu odzovejo vrhunski chefi, kot je tudi Bine Volčič. Takšni dogodki niso pomembni zaradi šole, ampak zaradi naših dijakov. Ko vidijo, tako kot danes, neke svoje idole, dobijo popolnoma drugo voljo. Istočasno pa vidijo, da je to cenjen poklic, ki nekaj velja. Ta pobuda, da prihajajo kuharski mojstri, je že lep čas ideja naše šole. Smo se že v preteklosti trudili, da bi dobili dva chefa, ki bi redno izvajala pouk, vendar zaradi njihove zasedenosti, to žal ne uspeva. Namen šole je, da bi čim prej, predvsem, ko se selimo v novo stavbo, za višje letnike pripeljali čim več kuharskih mojstrov, saj je to neka nadgradnja njihovega znanja. Mislim, da je prakse vedno premalo. Samo praksa z delčkom teorije naredi dobrega zaposlenega," je povedal ravnatelj SŠGT, Dušan Erjavec. Napovedal pa je, da pride čez 14 dni še en vrhunski kuhar. Gre namreč za mojstra grška kuhinje iz Krete.

Bine Volčič je v zadnjih letih doživel neverjeten vzpon

Bine Volčič je končal Šolo visoke francoske kulinarike Le Cordon Bleu v Parizu, ki šteje med najbolj znane kulinarične šole na svetu. Potem pa se je začel njegov neverjetno vzpon. Vzpostavil je restavracijo Promenada (Sava Hotel & Resorts na Bledu), 4 sezone bil nepogrešljiv član stroge kuharske žirije v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa, kasneje pa tudi v licenčnem šovu MasterChef. V Ljubljani je celo odprl lastni bistro Monstera, ki je bil leta 2020 nagrajen z Michelinovo zeleno zvezdico za trajnostno gastronomijo. V zadnjem obdobju pa se je Bine predvsem igral z rešitvami, kako ponuditi gostom kulinariko v še bolj pristni različici. V mirnem ruralnem okolju zahodnih obronkov Goričkega sta z ženo Katarino postavila moderno »domačijo«, ki ponuja dom in zatočišče, sproščen umik in obloženo mizo dobrot, nabranih iz narave in pridelanih na bližnjih kmetijah. Posestvo Monstera je postalo priljubljena kulinarična destinacija na Goričkem, ki jo obiščejo tisti, ki si želijo pristnega stika z naravo v vseh pogledih. Poleg svobodne avtorske kuhinje z inspiracijami iz celega sveta Bineta zaznamuje trud za kuhanje s čim manj odpada "zero waste cuisine", ki ohranja naravo za prihodnje generacije. V tem smislu se trudi uporabiti kar največji del »surovine« in na kreativen način postreže tudi tiste užitne dele rastlin in mesa, ki so jih kuharji prej zavrgli. "Pri nas doma vse zelo lepo kroži. Gre iz moje profesionalne kuhinje v domačo kuhinjo, kar v domači kuhinji ostane pojedo kokoši, kokoši pa mi dajo jajca," je pojasnil. Njegov cilj za današnji dan pa je bil predvsem navdušiti dijake, ki še kolebajo o poklicu kuharja.

[[image_1_article_62569]]

Med drugim nam je povedal, da so ga dijaki s svojo zagnanostjo presenetili. Bili so namreč poslušni, motivirani in pripravljeni sprejet določeno odgovornost. "Zdi se mi, da so na zelo dobri šoli. Na začetku so bili vsi malenkost prestrašeni, ko so videli, da ne grizem pa so se tudi nekoliko sprostili in kaj vprašali. Na začetku smo imeli približno pol ure za navodila, da sem vsem razložil kaj bomo delali, kasneje sem jih razdelil v skupine (vsaka skupina je bila zadolžena za eno jed) in se vsaki skupini tudi posebej posvetil," je opisal Bine. Poudaril pa je, da ga žalosti ta trend trajnostnih, lokalnih in ekološko pridelanih sestavin, saj bi to naj bil standard, ne nekaj, s čimer se lahko ljudje pohvalijo. Sam zagovarja dejstvo, da bi morali ljudje živeti s časom in sezono.

Včasih, niso poznali češenj v decembru, tako kot jih zdaj mi. Kuhati bi morali torej to, kar nam narava v danem trenutku ponudi, saj narava vedno nekaj ponuja.

Skupaj so pripravili 5-hodni meni

Kot nam je zaupal dijak 4. letnika programa SSI – gastronomsko turistični tehnik, so dijaki s pomočjo Bineta pripravili 5-hodni meni. Prvi hod je bil sirov ocvrtek z orehi, majonezo iz bučnega olja in krešo iz gorčice, za drugi, hladni hod, je bila marinirana postrv z ribjo omako in kislo smetano, vloženo kolerabo ter ikre, za tretji hod pa so pripravili ajdovo kašo z jurčki, pečen file smuča ter jurčkovo kremo z lešniki. Kot glavno jed so pripravili file jelena, pečenega z rdečo peso in malino ter s smrekovim oljem. Za sladico pa so naredili karamelizirano jabolko in peno lovorovega lista ter ajdov crumble. "Bineta bi rad pohvalil, ker je bil pozoren res na vsako najmanjšo napako," je pri tem dodal dijak.

[[image_2_article_62569]]

V kuhinji je pomagalo 13 dijakov, med njimi tudi Nia Svenšek, ki obiskuje 3. letnik SŠGT. "Na ta način se veliko naučimo in spoznamo nekaj novega. Dejansko vidimo to, kaj nam učitelji mogoče ne pokažejo. Obisk Bineta je bila izjemna izkušnja za nas in se mi zdi super, da nam šola to omogoča. Danes smo izvedeli kako je, ko si enkrat na svojem. Res je, da gre pri tem za trdo delo, pri katerem je treba garat, ampak mislim, da se tudi splača," nam je zaupala in dodala, da sta prvi dve šolski uri potekali čisto normalno, kasneje pa je ekipa šla v kuhinjo, kjer je bilo že vse pripravljeno na Binetov prihod. Kuhinja pa seveda ni bila omejena samo na ekipo, dogajanje so namreč spremljali tudi ostali dijaki.

Kot v vsaki pravi restavraciji, pa tudi tukaj niso manjkali natakarji. Tudi oni menijo, da je bil današnji dogodek prav posebna izkušnja. "Zdi se mi, da je to neka posebna izkušnja, kjer lahko pridobimo nova znanja izven šolskega okolja. Na tak način dijaki odnesejo veliko več. Profesorji nas sicer že od vsega začetka pripravljajo na strežbo na tako visokem nivoju, to pa je dejansko dodatna vaja in nova izkušnja, ki pomaga pri učenju," nam je povedala Ernesa Gumzar, dijakinja 2. letnika, smer natakar.

[[image_4_article_62569]]