Različne študije kažejo na koristnost uživanja temne čokolade. Študija, ki je bila objavljena v The Journal of Nutrition, je pokazala, da lahko uživanje temne čokolade na vsakodnevni ravni zniža raven holesterola.
Številni pozitivni učinki uživanja temne čokolade
Druga študija, ki je bila objavljena na letnem srečanju Ameriške akademije za nevrologijo, je pokazala, da lahko uživanje temne čokolade zmanjša tveganje smrti zaradi kapi za skoraj 50 odstotkov. Prav tako uživanje temne čokolade vsaj enkrat tedensko izboljša spomin, razmišljanje in kognitivne funkcije.
Ena izmed raziskav v reviji Depression and Anxiety je pokazala, da uživanje temne čokolade naredi ljudi srečnejše. Temna čokolada namreč vsebuje psihoaktivne sestavine, kot je na primer feniletilamin, ki uravnava čustvena stanja. S tem pride do dviga razpoloženja še dolgo po tem, ko je bila čokolada zaužita.
Pregled študij, ki so bile objavljene v Nutrients, je pokazala, da ljudje, ki vsak dan pojedo majhno količino temne čokolade, zmanjšajo tveganje za bolezni srca in ožilja z znižanjem LDL holesterola, krvnega tlaka in ravni krvnega sladkorja.
Zraven vseh pozitivnih stvari, nima uživanje temne čokolade vpliva na težo udeležencev v raziskavi. Prav tako se ni povišal odstotek telesne maščobe ali zvečal obseg pasu.
Pomembna tudi vsebnost kakava
Nekatera temna čokolada vsebuje samo 40 odstotkov kakavovih delcev, študije kažejo, da ima največje koristi temna čokolada, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov kakavovih delcev; v srčno-žilni študiji so udeleženci zaužili temno čokolado s 70 odstotki kakava.