Čeprav je ključnega pomena ostati hidriran in spiti vsaj okoli dva litra vode na dan, strokovnjaki opozarjajo, da vode ne bi smeli piti med obroki. Ko pijemo vodo med obrokom, lahko namreć pride do razredčenja želodčne kisline in žolča, ključnih sestavin, ki pomagajo razgraditi hrano. Ta razredčitev lahko ovira optimalno prebavo hrane, kar lahko povzroči nelagodje in težave s prebavo.

To še posebej velja, če pijete hladno vodo, saj lahko ta dodatno upočasni proces prebave hrane in povzroči občutek teže v želodcu.

Ne spijte preveč vode naenkrat

“Moja priporočila so, da spijete dva litra vode čez dan in si to razporedite, da jo pijete postopoma. Preveč vode naenkrat lahko vpliva na prebavo in povzroči zadrževanje presežne hrane v telesu, kar lahko vpliva na ravni inzulina ter sladkorja, kar lahko vodi v diabetes,” je dejala prehranska strokovnjakinja Anju Sood.

Priporočljivo je, da vodo zaužijete 15 minut pred obrokom. Po jedi počakajte vsaj pol ure, preden spet popijete vodo.

Pomembno je poudariti, da so individualne potrebe različne, zato je priporočljivo poslušati lastno telo in prilagoditi prehrambene navade glede na osebne potrebe in udobje.