Božiček je novodobna mitološka osebnost, ki obdaruje otroke na sveti večer (24. decembra) ali božično jutro (25. decembra). Mit se je iz Amerike razširil v druge države sveta, zlasti prek njihovih filmov in glasbe. Nastal je leta 1823, ko je izšla pesem Noč pred božičem (The Night before Christmas), nekoliko kasneje pa je izšla podoba Božička, ki je bila narisana za reklamo Coca-cole in postala svetovni standard za Božička.

Sledite Božičkovem popotovanju

Božiček naj bi živel v vasi Santa Claus Village na Laponskem, kot rečeno pa danes prične obdarovati. Njegovo pot in lokacijo lahko spremljamo na dveh svetovno razširjenih formah – NORAD in Google Santa Tracker.

Posnetek zaslona

Slednji obstaja od leta 2004 in nam poleg spremljanja Božička omogoča igranje različnih iger, obenem je mogoče spremljati tudi, koliko daril je Božiček že razdelil.

Spremljajte Božička tukaj

Božiček je sicer doma na Finskem, v mestu Rovaniemi, kjer je tudi Božičkova vas. Vas je okrašena z lučmi in raznimi božičnimi dekoracijami, škrati pa zavijajo darila ter berejo pisma z željami, ki jih prejmejo okoli pol milijona letno. Letos so jih največ dobili iz Kitajske, Poljske, Italije, Združenega Kraljestva in Japonske. Vas letno obišče več kot 500 tisoč turistov, ki si želijo spoznati Božička in doživeti zimsko pravljico.