Po raziskavi, ki je izšla lansko leto, se je število veganov v Evropi podvojilo. Po aktualni oceni naj bi v Evropi bilo 2,6 milijona veganov, kar predstavlja 3,2 % prebivalstva v Evropi. Kako pa je v Sloveniji?

Kot so dejali v Slovenskem veganskem društvu točnega števila, koliko veganov je v Sloveniji, nimajo. Po njihovi oceni se številka giba med 1 in 2 %. Kar pa je primerljivo z drugimi evropskimi državami podobnega kova kot Slovenija.

Kot pravijo v društvu, pri veganstvu pravzaprav ne gre za trend, ampak je “doktrino, ki odklanja škodovanje živalim” in se razvija skupaj s splošnim razvojem posameznika.

Kot je navedeno na spletni strani društva, je veganstvo bolj priljubljeno od vegetarijanstva. “Vsekakor število veganov narašča,” so opozorili.

Posebej hitro narašča število fleksitarijancev. Tukaj gre za posameznike, ki po po besedah društva, naklonjeni veganstvu in si želijo postati vegani.

Izziv za 30 dni

V Sloveniji poteka tudi tako imenovan “Veganski izziv”. V sklopu projekta se posamezniki prijavijo na izziv, ki zajema 30-dnevno vegansko prehranjevanje.

Kot je zapisano na spletni strani izziva, to pomeni, da se prijavljen prehranjuje “z rastlinsko prehrano brez izdelkov in sestavin živalskega izvora, kot so meso, perutnina, morska hrana, jajca, mlečni izdelki in med.”

Kot navajajo v društvu, se mladi za veganski način življenja odločijo zaradi etičnih razlogov, starejši zaradi zdravstvenih. “V obeh skupinah in srednji starostni skupini pa je seveda močan razlog okoljevarstvo in skrb za reševanje okoljske krize,” dodajajo.

Izziva se je do danes udeležilo skoraj 15. 000 posameznikov.