Ena najpogostejših motenj spolnosti pri moških je erektilna disfunkcija, ki se lahko pojavi v moški populaciji pri vseh starosti. Kljub temu, da erektilna disfunkcija ni življenje ogrožajoče stanje pa le-ta zelo vpliva na kakovost življenja moškega, odnos s partnerko ali partnerjem, poleg tega pa ima negativne psihološke in socialne posledice.

V večini primerov je erektilna disfunkcija organskega izvora

Erektilna disfunkcija (ED) je definirana kot trajna nezmožnost pridobiti ali zadržati erekcijo, ki omogoča zadovoljivo spolno aktivnost. Motnja se lahko kaže v fazi vzburjenja, v tem primeru moški spolni ud sploh ne otrdi ali v fazi platoja, ko že otrdeli spolni ud splahni.

ED je lahko situacijska (vezana na partnerja, prostor ali čas) ali generalizirana. »Ločimo tudi primarno oz. vseživljenjsko ali sekundarno oz. pridobljeno ED. Prva je redka in skoraj vedno psihogenega izvora ali posledica anatomskih nepravilnosti, v tem primeru moški nikoli ni mogel doseči ali ohraniti erekcije. Bolj pogosta pa je sekundarna, ki je v 90% primerov organskega izvora in se pojavi pri moških, ki so nekdaj imeli nemoteno erektilno funkcijo,« pojasnjuje Matej Žnidarič, dr. med.

Včasih se je za ED uporabljal izraz impotenca, ki pa je slabšalen in pomeni moško spolno nezmožnost, ki je najtežja stopnja ED. Veliko moških pa ima občasne in (ali) blažje motnje erekcije. Obstajajo različni vzorci ED. Nekateri posamezniki imajo težave sploh z doseganjem erekcije že od začetka seksualne izkušnje. Drugi jo sprva imajo, a jo izgubijo ob poskusu penetracije. Drugi zmorejo tudi to, a jo izgubijo pred ali med potiski. Nekateri jo imajo le med masturbacijo ali po prebujanju. Možna je tudi izguba erekcije ob masturbiranju, kar je pa redko.

»Med 18 in 70 letom starosti ima težave že nekje 10% moških, po 50. letu pa preko 50%. Sicer pa ima v svetu težave z erekcijo preko 150 milijonov moških, zaradi staranja populacije pa ocenjujejo, da bo leta 2025 na svetu preko 320 milijonov moških z erektilno disfunkcijo,« dodaja zdravnik Matej Žnidarič.

Za moške spolne težave obstaja več možnosti zdravljenja

Ukrepi se razlikujejo glede na vzrok nastanka erektilne disfunkcije, stopnjo invazivnosti metode, ki jo je bolnik pripravljen sprejeti, težavnost aplikacije, reverzibilnost, stroške metode. Vedno je potrebno upoštevati želje bolnika. Terapija lahko vključuje psihoseksualno svetovanje, jemanje zaviralcev fosfodiesteraze 5, apliciranje alprostadila, uporaba vakumskih naprav in kirurška vstavitev penilnih protez.

Za zdravljenje erektilne disfunkcije se je včasih uporabljal antidepresiv trazodon. »Ta potencira erekcije povzročene s seksualno stimulacijo, ampak lahko povzroči priapizem. Sedaj se skoraj ne uporablja več, nadomestila ga je uporaba inhibitorjev fosfodiesteraze 5, ki ne povzroči erekcije, ampak jo le omogoči in vzdržuje ob ustrezni spolni želji in stimulaciji,« pove Žnidarič.

Osnova za zdravljenje je dobra vzgoja in svetovanje, tako za bolnika kot za njegovega partnerja. Razbliniti moramo vse tabuje in nesporazume v zvezi s to težavo, predvsem pa odstraniti zadrego. »Prva linija izbora za zdravljenje so PDE5 inhibitorji. Uporaba vakumske stimulacije erekcije je za mnoge moške nenaravna, boleča in moteča za spolni odnos. Druga linija izbora je injiciranje vazoaktivne snovi direktno v kavernozno tkivo penisa. Ta metoda je bolj agresivna in je omejena na del populacije, ki so pripravljeni na samoinjiciranje. Lahko uporabimo drobne intrauretralne supozitorije. Tretja linija izbora je kirurški poseg, implantacija penilne proteze, ki je lahko stalna semirigidna ali napihljiva,« dodaja Žnidarič.

»Bolnika moremo vedno spremljati, oceniti njegovo fizično in psihosocialno stanje ter kvaliteto spolnega življenja. Upoštevamo njegova druga klinična stanja, ki zahtevajo določeno terapijo, ki je lahko izključujoča za nekatere metode zdravljenja erektilne disfunkcije,« pojasnjuje Matej Žnidarič, dr. med.

Vedno več moških prisega tudi na naravna prehranska dopolnila

Zaradi morebitnih stranskih učinkov klasičnih zdravil za zdravljenje erektilne disfunkcije se v sodobnem svetu vedno več moških (in tudi žensk) poslužuje  naravnih prehranskih dopolnil za lajšanje težav z erektilno disfunkcijo pri moških in za zdravljenje težav z libidom pri ženskah. Tribulus terrestris (navadna zobačica) se že od nekdaj uporablja za izboljšanje libida, v zadnjem času pa si je pridobila priljubljenost med športniki zaradi anabolnega delovanja (povečuje mišično maso). »Gre za rastlino, ki raste v subtropskih območjih in se uporablja za izboljšanje spolnih funkcij pri moških z erektilno disfunkcijo in pri ženskah z nizkim libidom. Raziskovalci so v izvlečku navadne zobačice dokazali visoke vsebnosti učinkovin, med drugim protodioscin, ki vpliva na izboljšanje spolne funkcije,« pove Žnidarič.

Tribumen je naravni afrodiziak za ženske in moške z nizkim libidom in z motnjami erekcije, ki vsebuje ekstrakt navadne zobačice. »Ena kapsula Tribumen vsebuje 350 mg standardiziranega suhega izvlečka navadne zobačice (Tribulus terrestris), kar ustreza 210 mg protodioscina. Jemati je potrebno 1-2 kapsuli na dan po obroku, vsaj nekje 6-8 tednov. Prekinitev med posameznimi cikli naj bo vsaj 4 tedne,« pojasnjuje Žnidarič.

Tribumen kapsule so sicer namenjene posameznikom z motnjami erekcije (erektilna disfunkcija) in tistim z nizkim libidom oziroma upadom spolnega poželenja. »Prav tako se jemanje prehranskega dopolnila svetuje ljudem s težavami s plodnostjo in prostato. Ugodne učinke pa ima tudi za tiste, ki se intenzivno ukvarjajo s športom in bodybuildingom ter tistim, ki imajo povišane vrednosti holesterola,« pove Žnidarič.

Naravno prehransko dopolnilo Tribumen izboljša sposobnost erekcije, saj učinkovine v navadni zobačici povečajo spolno željo in vzburjenost pri moških in ženskah ter izboljšajo sposobnost erekcije pri moških z erektilno disfunkcijo. Prav tako prehransko dopolnilo podaljša trajanje spolnega odnosa in zmanjšuje tveganje za prezgodnji izliv.

Prehransko dopolnilo Tribumen pa ima še številne druge zdravilne lastnosti. »Učinkovine v navadni zobačici imajo sposobnost izločanja odvečne tekočine iz telesa. Njeni diuretični in kontraktilni učinki omogočajo lažje izločanje ledvičnih kamnov. Zmanjšana gibljivost spermijev je eden izmed vzrokov za moško neplodnost. Klinična raziskava je pokazala ugodne učinke navadne zobačice pri izboljšanju moške plodnosti zaradi izboljšanja gibljivosti spermijev,« dodaja Žnidarič.

Učinkovitost navadne zobačice je bila potrjena v številnih kliničnih raziskavah, ki so bile objavljene v priznanih znanstvenih revijah. »Prospektivna, randomizirana, dvojno slepa in s placebom nadzorovana študija je dokazala izboljšanje spolne funkcije pri moških z erektilno disfunkcijo in pri ženskah za izrazitejše doživljanje orgazma,« še doda Žnidarič.