Kaj se zgodi z ženskim telesom ob daljšem pomanjkanju intimnosti?

Fotografija je simbolična

Seks je naraven del človeškega življenja in ključen element intimnih odnosov. Strokovnjaki se strinjajo, da ima reden seks številne pozitivne učinke na fizično in duševno zdravje. Toda kaj se zgodi z ženskim telesom, če dlje časa nima seksa?

Doktorica Marija Ristić, znana srbska zdravnica, ki odprto govori o tabu temah povezanih z ženskim zdravjem, je v intervjuju za Zadovoljna.rs razkrila, kako pomanjkanje seksa vpliva na žensko in njeno intimno dobrobit. Pojasnila je, da uživanje v spolnih odnosih pomembno zmanjšujeta raven stresa pri ženskah, vendar to velja le, ko ženska želi intimno povezavo, ne pa ko je k temu prisiljena.

Pomanjkanje intimnosti lahko negativno vpliva na žensko zdravje, še posebej, če nima drugih načinov za spopadanje s stresom. Prav tako lahko pride do atrofije vaginalnega tkiva, kar zmanjšuje spolno zadovoljstvo ženske. Kakšen vpliv še ima lahko daljše obdobje brez seksa?

Fizični vplivi

Zmanjšana vaginalna vlažnost: Pomanjkanje spolnih aktivnosti lahko privede do zmanjšane naravne vaginalne vlažnosti. To se lahko izrazi kot nelagodje ali celo bolečina med spolnim odnosom, ko se končno vrnete k intimnim stikom. Uporaba vaginalnih maziv lahko pomaga pri omilitvi težav.

Mišična oslabelost: Spolna aktivnost vključuje delovanje medeničnega dna, kar je pomembno za spolno zdravje. Odsotnost spolnih odnosov lahko privede do oslabitve teh mišic. Redno izvajanje vaj za krepitev medeničnega dna lahko pomaga ohranjati mišično moč na tem območju.

Menstrualne spremembe: Nekatere ženske poročajo o spremembah v svojem menstrualnem ciklusu, ko dlje časa ne prakticirajo spolne aktivnosti. To lahko vključuje krajše ali daljše cikle. Vendar se ti učinki lahko razlikujejo od ženske do ženske.

Čustveni in psihološki vplivi

Zmanjšana samozavest: Dolgotrajno pomanjkanje spolnih odnosov lahko vpliva na samozavest in samopodobo. Ženske se lahko začnejo spraševati o svoji privlačnosti in sposobnosti vzpostavljanja intimnih odnosov.

Povečan libido: Zanimivo je, da lahko pri nekaterih ženskah daljše obdobje brez spolne aktivnosti poveča spolno željo (libido). To se zgodi zaradi različnih razlogov, vključno s hormonskimi spremembami.