Mnenja strokovnjakov o pitju kave, sploh močne, so deljena. Nekateri pravijo, da je odlična za nizek pritisk in spomin, drugi jo povezujejo s tveganjem za bolezni srca in ožilja. Ker gre za priljubljeno, za mnoge celo nujno pijačo, brez katere ne morejo začeti dneva, je raziskav na to temo ogromno. Nova študija raziskuje, kako lahko posamezna vrsta kave vpliva na ljudi.
Nekateri strokovnjaki trdijo, da lahko močna kava upočasni prebavo in povzroči želodčne težave do te mere, da se oseba začne rediti.
Nutricionist Filip Glubokov je podal podrobnejšo analizo znanstvenikov o različnih učinkih pražene kave na prebavo. “Obstajajo dokazi, da kava glede na to, kako je močna in narejena, različno vpliva na prebavo. Na primer, močna kava lahko nekoliko blokira prebavo, jo upočasni,« je pojasnil nutricionist in dodal, da so posledice uživanja takega napitka napenjanje, gastritis in celo povečanje telesne teže.
Kakšna pa je rešitev? Strokovnjaki priporočajo, da kavo ne kombiniramo z obilnimi in prehransko močnimi obroki. Najbolje je, da se sploh ne pije medtem, ko jeste, se pravi, da jo načrtujete med obroki. To pomeni, da je ne spijete med kosilom ali takoj pred ali za njim in podobno.