Novo šolsko leto se je začelo in za marsikoga to pomeni vrnitev v stare tirnice hitenja od zgodnjega jutra do poznega popoldneva. Čas za kakovostne, doma pripravljene obroke, ki smo ga imeli med poletjem na pretek, kar naenkrat izgine in znajdemo se pred večno dilemo: kruljenje v trebuhu do večera ali skok po nezdrave prigrizke v bližnje trgovine, restavracije s hitro hrano in podobno.

Toda ni res, da obstajata zgolj ti dve alternativi. Z nekaj načrtovanja in premišljenimi Jagrovimi nasveti lahko poskrbite za okusne, hranljive obroke »za zraven« za vso družino. Tako boste v službi siti in bolj produktivni vi, hkrati pa ne bo skrbi za to, kaj bodo vaši najmlajši pomalicali med eno in drugo popoldansko aktivnostjo.

Kje se skrivajo ideje za hitre, kakovostne in hranilne obroke »za zraven«, ki bodo nahranili vso družino? V najnovejšem Jagrovem katalogu!

Da novo šolsko leto začnete s hitrimi, vnaprej pripravljenimi obroki »za zraven«, ne potrebujete veliko, le nekaj plastičnih ali steklenih posod s pokrovom za vsakega družinskega člana, mošnjičke s priborom, ki jih lahko hitro vtaknete v torbo in nekaj minut časa vsak vikend, ko pripravite načrt za obroke celotnega tedna. Verjemite, tistih nekaj minut v soboto bo rešilo časovno stisko celotnega tedna, prihranjeno pa vam bo tudi vsakdanje utrujeno razmišljanje o tem, kaj jesti.

Riževa skodelica z zelenjavo po azijsko, ki vam jo bodo zavidali

Nadvse preprost in trenutno izjemno popularen obrok, ki ga lahko v različnih variacijah jeste ves teden, pa se ga nikakor ne boste naveličali, je riževa skodelica. Na začetku tedna skuhate večjo količino riža Zlato polje za 1,59 evra na pakiranje, ki ga nato hranite v hladilniku, nato pa mu vsak dan v posodi »za zraven« dodajate poljubne dodatke. Naš predlog je raznovrstna zelenjava, malce popečena na ponvi in začinjena s kančkom sojine omake.

Preizkusite kombinacijo Jagrovega eko korenja za 1,29 evra na pakiranje ter zelenih paprik za 1,69 evra na kilogram. Popečeni zelenjavi in rižu lahko dodate tudi koščke popečenega mesa (najbolje se izkažejo piščančji fileji za 7,49 evra na kilogram), popečenega tofuja, sveže zelenjave in semen, ki bodo poskrbela za vnos vlaknin in zdravo prebavo. Nikar ne pozabite na omako, ki bo riževi skodelici dodala tisto piko na i – zmešajte malce arašidovega masla, sojine omake in žlico tople vode ter pred uživanjem riževo skodelico polijte s pripravljeno omako.

Bogati sendvič, ki v pisarni ne bo pustil vonja

Vedno dobra ideja je sendvič. In ne, to ne pomeni, da morate ostati pri stari formuli – sir, piščančja prsa in kisle kumarice. Daleč od tega. Pustite domišljiji prosto pot in vaši sendviči za zraven bodo postali zelo hranljiv in okusen obrok za vso družino. Začnite z mini temno bageto, ki jo najdete v Jagrovi pekarni za 0,45 evra ali veliko žemljo, ki je v tem tednu v akciji in jo lahko nabavite za 0,28 evra.

Foto: Facebook/Trgovine Jager

Bageto ali žemljo razrežite in eno stran namažite z namazom oziroma omako po izbiri – to je ključno, saj bo tako vaš sendvič res sočen in okusen. Tudi pri omakah in namazih eksperimentirajte. Kisla smetana, jogurt, domače začimbe, sirni namazi abc za 1,64 evra, zeliščno maslo Meggle za 2,39 evra, margarina Margo za 1,39 evra, majoneza Thomy za 2,55 evra, gorčica Jager za 0,99 evra, sojina omaka in druge omake … Nato sledi plast sveže zelenjave. Solatni list, rezine paradižnika, na trakove naribano Jagrovo eko korenje, trakci Jagrove zelene paprike, ko usvojite skrivnost sendvičev, pa lahko dodajate tudi fermentirano zelenjavo kot je kislo zelje.

Nato sledi vaša glavnina – sir po izbiri – preizkusite lahki sir Livada za 9,19 evra na kilogram, mesnina – priporočamo Krasovo prešano slanino s poprovim posipom za 10,99 evra na kilogram, če si jo poželite ali pa, če ste odločeni za nekaj brezmesnega, popečena rezina tofuja, seitana, tempeha ali drugega rastlinskega proizvoda.

Sendvič zaključite s polovico žličke potresenih semen ali oreščkov – v sendvič se izvrstno podajo lanena ali sezamova semena ali pa mikrozelenjavo oziroma kalčki.

Pašteta na Jelenovem kruhu – tradicionalna klasika, ki ne razočara

Včasih za sendviče in riževe skodelice preprosto ni časa, a to nikakor ne pomeni, da v dnevu ostanete brez kakovostnega obroka. V svojo posodico »za zraven« denite nekaj rezin Jelenovega kruha s semeni za 3,18 evra na kilogram, pakiranje jetrne paštete Gavrilovič za 0,84 evra ter nekaj rezin sveže zelenjave in vaša hitra malica je nared.

Chia puding v starem marmeladnem kozarčku

Ste v Jagru pred nekaj tedni nabavili odličen sadni džem Bakina tajna Sliva ali Pomaranča za 2,59 evra in ga je sedaj v hladilniku le še za žlico ali dve? Izkoristite ga! V marmeladni kozarec denite pet žlic chia semen Dar narave za 2,39 evra na pakiranje, nato pa ga do treh četrtin napolnite z mlekom. Dobro premešajte, da se preostala marmelada zmeša z mlekom in chia semeni.

Nato kozarec zaprite in čez noč (ali za nekaj ur, če se vam mudi) postavite v hladilnik. Chia semena bodo ob prisotnosti mleka nabreknila in ustvarila okusen puding, ki ga lahko naslednji dan popestrite s peščico svežega sadja ali sesekljanimi pistacijami Jager za 2,89 evra.

Sladko-mlečna malica

Še en dan, ko res ni časa za pripravo? V Jagrovi pekarni se zmeraj najde rešitev v obliki sveže pečenega mini orehovega zavitka (ali dveh) za 0,79 evra, ki mu dodate še domači kefir Kmetije Flis za 1,39 evra ali pa katerega od številnih tekočih jogurtov, ki se za vas najdejo v hladilnikih vašega najljubšega Jagra. Hitra malica, ki zadosti vašim potrebam in vas nahrani za naporen dan.

Hitri prigrizki za zraven – popolnoma brez dela

Potrebujete še nekaj idej za hitre malice za vso družino? Polistajte po najnovejšem Jagrovem katalogu, kjer vas čaka mnogo idej, najdete pa tudi kar nekaj prigrizkov za v žep, ki vas bodo rešili v hipnem navalu lakote in utrujenosti: Kinder Milch Schnitte za 0,39 evra, rezina Corny Big za 0,69 evra, rezina Frutabela za 0,49 evra, čokoladno mleko Gmundner s slamico za 0,35 evra, napitek Nescafe za 1,09 evra, piškoti Leibniz, za katerem vam Jager obljublja kar 20-odstotni popust, polnozrnati piškoti s pomarančo Jager za 0,89 evra in še veliko več!