S čim hranite vašega pasjega prijatelja? S pasjimi briketi, konzervami ali morda velikimi kosi surovega mesa? Kaj pa, če vam povemo, da s tem vaš ljubljenček ne dobi vsega, kar potrebuje? Preberite, zakaj in kako poskrbeti, da bo njegova prehrana zares »ta prava« in izkoristite kodo za promocijski popust.

Svojim pasjim prijateljem gotovo vsi želimo vse najboljše, a zgodi se, da včasih ne vemo, da kljub temu, da se za njihove obroke res potrudimo, kljub temu ne dobijo vseh sestavin, ki jih potrebujejo za zdravo in dolgo pasje življenje. Kdo torej skriva ključ do odlične, kvalitetne in res prave hrane za naše ljubljenčke?

Skrivnost so nam razkrili v podjetju Nutrikan, ki ponuja posebno pasjo hrano z imenom Farm Food. »Ne glede na to, ali gre za doma pripravljeno hrano, suho hrano v obliki hladno stiskanih peletov, surovo meso,  ekstrudirane brikete ali mokro hrano v konzervah, vsak obrok  mora pokrivati potrebe psa po vseh sestavinah, ki mu omogočajo zdrav razvoj in dobro počutje,« povedo v Nutrikanu, kjer si prizadevajo za to, da bi bilo pasje življenje res popolno:

»Tudi kadar govorimo o surovem mesnem obroku je potrebno vedeti, da samo surovo meso kupljeno pri mesarju zagotovo ne more predstavljati kompletnega obroka oz. popolne hrane za psa po definiciji, saj mu manjkajo druge nujno potrebne sestavine, ki jih potrebuje pasji organizem.«

Vendar ni vsaka popolna hrana tudi zdrava. Da bi to postala pa mora izpolnjevati kar nekaj pogojev. Skupaj z Nutrikanom tako pogledamo pet kriterijev, ki jim moramo slediti, da bo prehrana našega psa res kakovostna. Če niste prepričani, ali jim ustreza tudi trenutna hrana, ki jo ponujate svojemu pasjemu prijatelju, poskusite s Farm Food in izberite katerega od izjemno kakovostnih produktov, ki ustrezajo prav vsem od naštetih kriterijev in postajajo najljubša izbira kosmatincev. O katerih kriterijih govorimo?

V spletni trgovini www.nutrikan.si vtipkajte kodo mb24 in izkoristite 12% popust na nakup. 

1. Želja po hrani

»Pes mora vsakič, ko zaužije hrano, čutiti željo po njej  in posledično s hrano prejeti vse,  kar potrebuje za optimalno delovanje organizma. Da pes zaužije ustrezno količino hrane, sta vonj in okus hrane odločilnega pomena. Pes namreč ne vonja  ali okuša hrane kot celote, ampak njegov izostren voh zaznava posamezne sestavine v njej,« razlagajo v Nutrikanu: »Zato je za dobro hrano pomembno, da je narejena iz sestavin, ki vsaka zase ali v kombinaciji z drugimi v hrani zagotavlja ustrezno aromo in okus.«

Več o tem, kakšna hrana je za vašega pasjega prijatelja najbolj ustrezna in kako jo izbrati, najdete na Nutrikanovi spletni strani, kjer lahko v posebni spletni trgovini poiščete tudi izbrane izdelke znamke Farm Food.

Lahko se zgodi, da ima pes, ki je redno užival hrano z vsebnostjo arom in ojačevalcev okusov, težave pri prehodu na hrano, ki vsebuje zgolj naravne sestavine. V takem primeru  je najbolje, da pred prehodom na naravno prehrano psu za nekaj dni dajete samo surove, neočiščene vampe.

»Pogosto  se dogaja, da psi ob prehodu na novo, zdravo hrano, pojedo veliko te, da bi odpravili pomanjkanje  elementov v sledovih in določenih aminokislin, ki jih s prejšnjo hrano niso prejeli v zadostni meri. S tem prejmejo tudi veliko več energije, kot jo dejansko potrebujejo. Po določenem času se bo njihovo prehranjevanje povsem uravnalo,« še dodajo.

2. Uravnoteženost

»Hrana mora biti biološko uravnotežena. S tem mislimo, da so vsa hranila in druge sestavine v hrani pri vsakem obroku v pravilnem medsebojnem  razmerju,« pojasnjujejo v podjetju Nutrikan: »Še več, v kar največji meri morajo  biti hranila po sestavi podobna zgradbi pasjega telesa. Ker so psi t.i. “uživalci energije” je količina hrane, ki jo pes zaužije, odvisna od količine energije, ki jo hrana vsebuje. Vsa hranila in druge sestavine morajo biti uravnotežene s količino energije v hrani,« poudarijo.

3. Brez kemije

»Če za izdelavo hrane uporabljamo čiste sestavine in ustrezno ravnamo z vitamini, so antioksidanti,  nepotrebni. Za dodatno varnost pa v dobro hrano dodajamo vitamina E in C, ki se v primeru presežka iz organizma izločita preko urina. Priporočamo, da  se odločite za hrano, narejeno iz sestavin, ki so ustrezne za človeško prehrano. Pri taki hrani uporaba kemičnih antioksidantov in konzervansov ni potrebna.«

4. Brez soje in stranskih proizvodov žit

»Hrana ne sme vsebovati beljakovin, ki izhajajo iz soje in/ali drugih stročnic. Fitati zmanjšajo resorpcijo in absorpcijo beljakovin, kalcija, železa, cinka, magnezija in drugih sestavin. Med obdobjem rasti je poleg  beljakovinskega neravnovesja in siromašnih sestavin v hrani pomanjkanje teh snovi  pogosto eden od glavnih vzrokov za deformirano hrbtenico, zvite gležnje, nepravilno držo in težave pri hoji, itd. Tudi če so določene deformacije posledica genetike, lahko ustrezna hrana (posebno še v dobi rasti) pogosto prestavi te deformacije na kasnejše obdobje in jih omili.«

Če želite svojemu hišnemu ljubljenčku privoščiti res pristno hrano, ki je zasnovana tako, da bo ustrezala prav vsem njegovim potrebam in poskrbela za dolgo in zdravo pasje življenje, pobrskajte po številnih kakovostnih izdelkih znamke Farm Food, ki jih najdete na naslednji povezavi.

5. Vsebnost lahko prebavljive energije

Ustavimo se tudi ob energiji in v Nutrikanu pojasnijo: »Hrana mora vsebovati  čim več energije na kilogram  oz. na enoto teže (Kcal/kg). Ker je pes t.i. ”jedec energije”, poje toliko hrane,  kolikor jo  potrebuje za zadovoljitev potreb po energiji. Če je hrana za psa dobro uravnotežena, pri tem pa vsebuje manj energije na enoto teže,  jo bo pes pač več pojedel. Mladi psi potrebujejo tudi dvakrat več hrane na kg telesne teže kot odrasli psi. To velja tudi za pse, ki imajo povečano potrebno po hrani, kot so delovni psi, breje psice in psice v laktaciji.«

Surovo meso ni dovolj

»Iskanje najbolj zdrave hrane pri psu je še vedno imperativ strokovnjakov, vendar mnoga priporočila niso vedno najbolj zdrava izbira. Tako je npr. vse bolj popularno hranjenje s surovim mesom, vendar tudi zanj velja, da če niso izpolnjeni zgornji osnovni pogoji, ga ne moremo uvrščati med popolno zdravo prehrano. Tudi pri hranjenju s surovim mesom pomembno, da pes poleg surovega mesa dobi iz drugih virov ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine, minerale in elemente v sledovih, ali pa so že obroki s surovim mesom pripravljeni kot popolna hrana in vse to že vsebujejo,« razbijejo mit v zadnjem času popularen način hranjenja ter povedo, kaj je boljše:

Kakšna hrana je za vašega pasjega prijatelja najbolj ustrezna in kako jo izbrati? Vse to najdete na Nutrikanovi spletni strani, kjer lahko v posebni spletni trgovini poiščete tudi izbrane izdelke znamke Farm Food.

»Optimalno prehranjevanje je zagotovo kombinirana hrana – doma pripravljena v kombinaciji s hladno stiskanimi peleti (ekstrudiranih briketov ne smemo mešati z doma  pripravljeno hrano) in občasnimi mesnimi dnevi: doma pripravljena hrana poskrbi za raznolikost okusov; hladno stiskani peleti omogočajo oskrbo z uravnoteženimi hranili in vsemi potrebnimi vitamini in minerali; občasni mesni dnevi (meso in vampi obogateni s prebiotiki) pa pomagajo pri uravnoteževanju črevesne flore,« naštejejo ter pripomnijo, da se naj izogibamo dolgotrajnemu hranjenju samo z briketi: »Če že, potem jih nadomestite s hladno stiskanimi peleti in svojemu ljubljenčku tudi kaj sami pripravite ter mu vsaj na vsaka dva tedna privoščite mesni dan. Zelo vam bo hvaležen!«