Raziskovalci iz Teksasa so nedavno preučili, kako starost vpliva na libido žensk, pri čemer so odkrili zanimive rezultate, ki razbijajo stereotipe o seksualnosti in starosti.

Številni stereotipi o seksu in starosti temeljijo na prepričanju, da je želja po intimnosti povezana predvsem z mladostjo. Vendar nedavna raziskava, ki so jo izvedli raziskovalci iz Teksasa in objavili v reviji “Personality and Individual Differences”, kaže, da to ni nujno res.

Povečan libido kot odziv na upad plodnosti

V raziskavi je sodelovalo 827 žensk različnih starosti, razdeljenih v tri skupine glede na plodnostno obdobje: visoka plodnost (starost 18-26 let), nizka plodnost (starost 27-45 let) in menopavza (starost 46 let in več). Presenetljivo je bilo ugotovljeno, da ženske med 27. in 45. letom, kategorizirano kot obdobje z nizko plodnostjo, kažejo “povečan libido kot odziv na upad plodnosti”. To vključuje pogoste spolne fantazije, aktivno spolno življenje in pripravljenost na občasne spolne odnose.

“Naše ugotovitve kažejo, da ženske ne doživijo nujno padca spolne želje v tridesetih letih, temveč se ta poveča kot odziv na biološke spremembe, povezane z upadom plodnosti,” je povedala znanstvenica Judith Easton in dodala, da so ženske, kljub temu, da je po 35. letu starosti težje zanositi, za spolne odnose motivirane vse do menopavze.