Brez klimatskih naprav si poletij malodane ne znamo več predstavljati, saj imajo številne blagodejne učinke. Zato smo se z nekaj vprašanji obrnili na Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor in se pozanimali, kako klimatske naprave učinkujejo na zdravje.

Idealna temperatura je za vsakega posameznika drugačna

Kot so za nas pojasnili v zdravstvenem domu, klimatske naprave pomirjajo kronične bolezni, zagotavljajo delovno storilnost, omogočajo varnejšo avtomobilsko vožnjo, pripomorejo k ustreznemu telesnemu počitku.

“Čeprav idealna temperatura v prostoru ni za vsakega človeka enaka in je močno odvisna od posameznikove telesne aktivnosti, načeloma zrak v prostoru poleti ne bi smel preseči 26 oziroma ob največji vročini 28 stopinj Celzija,” so še pojasnili.

To pomeni približno pet stopinj Celzija manj od zunanje temperature.

Nihanja in prenizke temperature lahko vodijo v slabše počutje ljudi in celo zdravstvene težave, kot sta poslabšanje astme ali nahod. Klime namreč pogosto povzročijo težave z dihali, poleg tega tudi neprijetno počutje zaradi prevelikih temperaturnih razlik pri prehajanju med hlajenimi in nehlajenimi prostori. Klima izsuši zrak, kar lahko povzroči tudi srbenje kože, pekoče grlo in oči.

Človek se na temperaturne razlike dobro prilagaja

Samo zaradi klime se človek ne prehladi, kot mnogi zmotno mislijo. Prehlad je namreč virusnega izvora. “Klima je v vročih poletnih dneh za zdravega človeka neškodljiva, homo sapiensi se namreč na temperaturne spremembe dobro prilagajamo. Določena navodila pri uporabi pa je le treba upoštevati. Glede dolgoročnih učinkov obstajajo zadržki – poraba energije pri njenem delovanju je namreč velika. Če pa klima ni dobro vzdrževana, se v njej razrastejo škodljivi mikroorganizmi,” so dodali.

Telo deluje v določenem temperaturnem območju, kjer delujejo vsi procesi. Če se ti pogoji spremenijo, se telo prilagaja. Zdravo telo ima zelo velike zmožnosti prilagajanja.

Če pa je telo oslabljeno zaradi starosti, bolezni ali celo slabe kondicije, je zmožnost prilagajanja manjša. “Pri astmatikih, na primer, lahko povzroči poslabšanje že prehod na mrzel zrak ali spremenjena koncentracija vlage,” poudarjajo v zdravstvenem domu. Če pa klime niso nastavljene na zelo nemogoče nizke temperature, prinesejo olajšanje. So eden od mehanizmov, s katerim si pomagamo pri vzdrževanju toplotnega ravnovesja, poleg že omenjenih. Slednji so cenovno bolj dostopni in dolgoročno sprejemljivejši.

Za boljše počutje in dobro osvežitev upoštevajte naslednja pravila:

  • Zaprite okna in vrata med uporabo klimatske naprave. Čeprav naprava prezračuje prostor, je priporočljivo od časa do časa na hitro odpreti okno in prostor dodatno prezračiti, še posebej, če se v prostoru kadi ali uporablja hlapne dražilne snovi, npr. barve ali lake.
  • Nikar ne pretiravajte z nastavitvijo nizkih temperatur; termostat raje nastavite le 3–4 stopinje nižje kot je zunanja temperatura.
  • Ko ste prostor ohladili, preverite nastavitev regulatorja vlažnosti, saj boste tako izboljšali vaše počutje in prihranili energijo.
  • Za ohladitev prostora je potreben določen čas, vedeti pa morate, da nastavitev termostata na najnižjo možno temperaturo ne bo skrajšala tega časa.
  • Prostor pred direktnim vstopom sočnih žarkov zaščitite z zavesami.
  • Preden zapustite prostor, izključite klimatsko napravo.
  • Nosite lahka in zračna oblačila! Nikar ne nosite puloverjev, ki vas ščitijo pred prenizko temperaturo v klimatiziranem prostoru, v prostoru brez hlajenja pa se v njih potite.
  • Redno menjajte in čistite filtre klimatskih naprav. Posebna previdnost je namreč potrebna tudi pri vzdrževanju klimatske naprave, saj so filtri, ki niso redno čiščeni, potencialni vir mikroorganizmov, ki krožijo po zraku.

“Držite se teh pravil in klima vam bo prinesla svežino in ne slabega počutja,” so na koncu še dodali.