Danes zvečer, ko se boste ozrli v nebo, boste lahko kar z daljnogledom opazili planet Jupiter, ki bo poleg Lune, najsvetlejše nebeško telo na nočnem nebu.

V nedeljo se je Jupiter Zemlji približal na približno 90 milijonov kilometrov, danes pa bo prešel v opozicijski čas, kar pomeni, da se bo nahajal nasproti Soncu, poroča N1.si. Medtem ko bo Sonce na zahodu zahajalo, bo Jupiter na vzhodu vzhajal, takrat ga je mogoče najlažje videti. Nasa je zapisala, da bo planet mogoče opazovati že z malo boljšim daljnogledom.

Tudi če vreme trenutno opazovanju planetov ni najbolj naklonjeno, to še ne pomeni, da Jupitra sploh ne bomo videli. Bližino do Zemlje bo namreč ohranil še nekaj tednov.

Jupiter se približa vsakih 12 let

Jupiter se Zemlji približa vsakih 12 let. Toliko časa namreč potrebuje, da opravi svojo pot okoli Sonca. Da se pa oba dogodka, torej bližina in opozicijski čas, zgodita istočasno, bomo čakali nekoliko dlje. Pojav se bo namreč zgodil naslednjič šele leta 2139.

“Vse je pripravljeno za to, da bo Jupiter največji, kar ga je mogoče videti na nebu v zadnjih 59 letih,” je dejala astronomka pri Nasi Michelle Thaller.

Tako bo z nekoliko boljšim teleskopom ali daljnogledom mogoče videti tudi nekatere podrobnosti Jupitra, pa tudi tri ali štiri od njegovih Galilejevih lun.