Znano je, kako neprijetna je erektilna disfunkcija za vsakega moškega, manj znano pa je, da lahko to stanje vpliva na pričakovano življenjsko dobo. Ameriški znanstveniki opozarjajo, da imajo moški s to težavo 70 odstotkov več možnosti, da bodo živeli krajše življenje kot drugi.

V raziskavi sodelovalo 1790 moških

Do tega zaključka so prišli po preučevanju podatkov 1790 moških, starih od 20 do 85 let, ki so sodelovali v Nacionalni raziskavi o zdravju in prehrani v letih 2003 in 2004. Med drugim so vprašanja zajemala podrobnosti o erekciji. Te podatke so konec leta 2011 povezali s podatki tistih, ki so medtem umrli, in ugotovili, da je erektilna disfunkcija močan pokazatelj prezgodnje smrti.

Znanstveniki so ugotovili, da je imelo težave z erekcijo 557 udeležencev te študije, po skoraj osmih letih pa jih je 244 umrlo.

Najpogostejši vzroki smrti med temi moškimi so bili bolezni srca in ožilja ter maligne novotvorbe. Znanstveniki so opozorili, da erektilna disfunkcija lahko deluje kot pokazatelj srčno-žilnih dejavnikov tveganja, kot so visok krvni tlak, visoke ravni krvnih maščob, debelost in sladkorna bolezen.

Vendar pa znanstveniki poudarjajo potrebo po nadaljnjih raziskavah, saj je pomembno ugotoviti, kako natančno so anketiranci ocenili svoje težave z erekcijo. Ključno je razumeti resničnost podatkov, ki so bili zbrani v okviru študije, preden se naredijo trdni sklepi o tej povezavi. Študijo so objavili v Journal of Sexual Medicine, poroča Daily Mail.