Da je priljubljena tudi v Sloveniji, kaže podatek, da je prebivalec doma v povprečju letno porabi tri kilograme. Slovenija je lani uvozila skoraj 22.000 ton kave, več kot tretjino iz Brazilije.

“Ob mednarodnem dnevu kave praznujemo napore več milijonov ljudi po svetu – od pridelovalcev, pražilcev, do lastnikov kavarn in številnih drugih,” so zapisali pri ICO. Letos izpostavljajo predvsem pridelovalce kave po vsem svetu, ki jim želijo pomagati do poštenega plačila, so zapisali na spletni strani organizacije.

Mednarodni dan kave praznujejo tudi v podjetjih

Kava je priljubljena tudi v Sloveniji. Kot so ob mednarodnem dnevu zapisali na statističnem uradu, je prebivalec lani doma v povprečju porabil tri kilograme kave. Za kilogram je bilo treba v povprečju odšteti 9,17 evra.

S povprečno mesečno neto plačo je bilo lani v Sloveniji možno kupili 139 kilogramov kave. Povprečna cena skodelice espressa pa je bila 1,33 evra, so strnili nekaj statističnih podatkov.

Mednarodni dan kave praznujejo tudi v podjetjih, povezanih s panogo. De’Longhi, eden vodilnih proizvajalcev gospodinjskih aparatov, namenjenih kavi, je kot zanimivost izpostavil, da se kava uživa v tako velikih količinah, da je drugo največje trgovano blago na svetu, prekaša jo le surova nafta.

Najbolj priljubljena vrsta kave je po njihovih navedbah arabica, espresso pa je, kot so dodali, najbolj priljubljen kavni napitek na celem svetu.

V družbi Julius Meinl so ob mednarodnem dnevu kave pripravili posebno akcijo. V približno 30 slovenskih kavarnah bodo lahko gostje dobili priložnost za še eno, brezplačno kavo. Za vsako sodelujočo kavarno bo podjetje v sodelovanju z Inštitutom Jane Goodall posadil drevo v eni od izvornih držav kave – Tanzaniji.

Skupaj jih bodo zasadili 18.000, s tem pa želijo v podjetju pokazati, da sta uživanje kave in varovanje okolja neločljivo povezana.

STA