Prazniki so čas obilja in veselja, vendar lahko obilo hrane povzroči tudi nelagodje in napihnjenost. Dietetičarka Kirsten Jackson je za Sun Health delila nasvete, kako ohraniti zdravo prebavo med prazničnimi pojedinami.

"Glavni problem božične hrane in zdrave prebave je velika količina hrane," pojasnjuje Kirsten. Namesto obtoževanja določenih živil pa je vir nelagodja pogosto pretiravanje s količino hrane, ki jo zaužijemo. 

Poleg prenajedanja je pomembno razmisliti tudi o sestavi našega krožnika, da bi razumeli vzroke nelagodja, poudarja Jackson.  Omenja, da je zelenjava presenetljivo lahko eden izmed dejavnikov, ki povzroča pline v želodcu, saj vsebujejo fruktane, vrsto ogljikovih hidratov, ki jih razgradijo črevesne bakterije. Živila, kot so čebula, česen, fižol in pšenica, denimo vsebujejo te snovi.

"Stopnja tolerance na fruktane je različna pri posameznikih," pojasnjuje Kirsten. Medtem ko nekateri morda nimajo težav, so drugi lahko precej občutljivi na te sestavine.

Pet načinov za zmanjšanje napihnjenosti

Držite se treh obrokov na dan: Ohranjanje rednih obrokov je ključno, pri čemer je pomembna tudi velikost porcij.

Prilagodite vnos problematičnih živil: Če veste, da vam določena hrana povzroča nelagodje, poskusite zmanjšati količino ali se ji izogibajte.

Zmanjšajte vnos čebule in česna: Te sestavine pogosto prispevajo k napihnjenosti, zato njihovo uživanje zmanjšajte ali nadomestite s podobnimi, manj problematičnimi alternativami.

Ne pozabite na vlaknine: Vlaknine so ključne za zdravo prebavo, zato poskrbite za ustrezen vnos.

Premikajte se: Aktivnost med obroki spodbuja gibanje črevesja, kar lahko pomaga pri prebavi.