Uriniranje, vsakodnevna rutina, ki se zdi povsem enostavna, a zadaj skriva dilemo: stoje ali sede? Strokovnjaki, med njimi britanski urolog Gerald Collins, razkrivajo, da pravilen način ni stoje, temveč je boljše urinirati sede na stranišču.

Moški raje urinirajo stoje

Nedavna anketa YouGov, ki je zajela več kot 7000 moških iz 13 držav, je razkrila, da večina moških vztraja pri stoječem lulanju. A kultura in navade v tem primeru močno variirajo; na primer, kar 40 odstokov nemških moških se odloči za sedenje, medtem ko le 10 odstokov ameriških moških izbere isto prakso.

Collins je podprl nemško prakso in trdno zatrdil, da je sedenje najučinkovitejše. Med sedenjem se namreč sprostijo mišice medenice in hrbtenice, kar olajša proces in omogoči bolj popolno izpraznitev mehurja.

Raziskave so pokazale tudi, da lahko lulanje stoje povzroči širjenje mikrobov ter pljuske, ki dosežejo celo tri metre stran od straniščne školjke. Zato se v Nemčiji pojavljajo pobude za postavitev opozoril, ki moškim svetujejo, da bi med uriniranjem sedeli.

Prepričanje, da je uriniranje stoje bolj ''moško''

Ta praksa se še posebej priporoča starejšim moškim, saj lahko pomaga pri težavah s prostato, ki prizadenejo večino moških nad 50. Povečana prostata lahko blokira sečnico in povzroča težave pri uriniranju. Kljub temu pa anketa kaže, da starejši moški pogosto raje stojijo pri uriniranju, morda zaradi prepričanja, da je to bolj "moško".

To prepričanje je v Nemčiji še posebej izrazito, kjer za moške, ki lulajo sede, celo obstaja žaljiv izraz: Sitzpinkler. Kljub temu se trend spreminja, saj se v državi pojavljajo pobude, da bi moškim preprečili stoječe lulanje na javnih straniščih.