Kar 12 izdelkov Pekarn Ptuj je na nedavnem ocenjevanju Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij prejelo zlato priznanje. Kateri izdelki Ptujskih pekarn pa se ob obisku Trgovin Jager obvezno znajdejo v vaši košarici?

Foto: Trgovine Jager

Med 208 zlatimi priznanji, ki so bila v okviru posebnega ocenjevanja pekovskih izdelkov podeljena številnim podjetjem, je kar 12 zlatih priznanj odromalo v roke priljubljenega podjetja PPS – Pekarne Ptuj.

23. senzorično ocenjevanje s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva je organizirala Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, strokovni senzorični panel pa je v šestih dneh ocenil rekordno število izdelkov: 246 iz 17 podjetij.

Od tega so bili ocenjeni 103 izdelki iz kategorije kruha, 25 izdelkov iz kategorije pekovskega peciva, 43 izdelkov iz kategorije finega pekovskega peciva, 41 izdelkov iz kategorije svežih slaščic v hladni verigi, 12 iz kategorije keksov, 4 izdelki iz kategorije testenin, 7 iz kategorije izdelkov iz testa in 11 iz kategorije sendvičev.

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, je ob razglasitvi prejemnikov zlatih priznanj povedala: »Strokovni senzorični panel je svojo pozornost in znanje tudi letos posvetil vsem izdelkom in vsakemu posebej ter opredelil njihovo skladnost s kriteriji, ki opredeljujejo odlično kakovost. Podjetja so ponovno dokazala, da je v tradiciji moč, v razvoju pa prihodnost. Ko znaš združiti oboje, je odlična kakovost izdelkov neizogibna.«

Ko se združita tradicionalno in moderno, zadiši po kruhu in finih pekovskih izdelkih

Prav združevanje tradicije in sodobnih tehnologij odlikuje Ptujske pekarne, ki vsakodnevno pekovske dobrote pripravljajo že 75 let. Njihovo uspešnost ter edinstven okus in prepoznavno kakovost tako prejetih 12 odličij le še potrjuje.

Med 12 nagrajenimi pekovskimi dobrotami Ptujskih pekarn, ki jih lahko (če jih še niste), preizkusite ob vašem naslednjem obisku najbližje Trgovine Jager, so:

 • Ajdov kruh z orehi;
 • Čebulna korenina;
 • Donački kruh;
 • Kidričevski kruh;
 • Kraljevi beli kruh;
 • Kruh jerpica koruzna;
 • Kruh s semeni;
 • Kruh z drožmi;
 • Markovski črni kruh;
 • Vroči krof;
 • Orehova potica premium ter
 • Eden in edini, ki je zadnje tedne navduševal krofoljubce daleč naokrog – Ptujski krof.

Vsaka od 12 nagrajenih dobrot Ptujskih pekarn vas po ugodni ceni čaka v vaši najbližji Trgovini Jager, nekaj izpostavljenih pekovskih dobrot pa vas čaka tudi v svežem katalogu Trgovin Jager.

Katero od nagrajenih pekovskih dobrot Ptujskih pekarn si najraje privoščite vi? Zaupajte nam!

Rezultati

Loading ... Loading ...

Ptujske pekarne, kaj je vaša skrivnost?

PPS – Ptujske pekarne in slaščičarne so oblasti ustanovile kot Mestno pekarno z 18 zaposlenimi pred 75 leti, toda sama tradicija pekovske dejavnosti na Ptuju sega še dlje v zgodovino. Znano je namreč, da so se koluti za peko krušnih izdelkov uporabljali že v času rimske Poetovie!

Ptujske pekarne letos slavijo 75 let! Iskrene čestitke ob jubileju in ob prejetih 12 zlatih priznanjih!

Kasneje se je na Ptuju oblikoval pekovski ceh, ki je temeljno vplival na ptujsko pekovsko obrt, pri čemer so se člani obrtne zadruge, v katero je bila vključena tudi predhodnica sodobnih Ptujskih pekarn, natančno ravnali po posebnem cehovskem kodeksu.

Leta 1953 se je k Mestnim pekarnam pripojil del invalidskega podjetja s slaščičarsko, medičarsko in svečarsko dejavnostjo, število zaposlenih pa je tako naraslo na 30. Leta 1955 je bila za potrebe Kidričevega zgrajena pekarna v Kidričevem, ki pa se je takoj priključila Mestni pekarni Ptuj.

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

V času do 1958 je v Ptuju delovalo še eno pekovsko podjetje s katerim je upravljala Potrošniška zadruga Ptuj. V istem letu se je to pekovsko podjetje pripojilo k Mestnim pekarnam. Podjetje se je preimenovalo v pekovsko podjetje »Vinko Reš« Ptuj. Zaposlenih je bilo 98 delavcev. Delo je potekalo na kar sedmih lokacijah.

Iz njihovih peči diši že tri četrtine stoletja …

Osnovna sedanjemu podjetju je bila novozgrajena pekarna na Rogozniški cesti, ki je bila postavljena v letu 1961. Takrat se je delo preneslo v centralno pekarno z izjemo pekarne v Kidričevem. Do tega leta je bila možna prodaja pekovskih izdelkov samo v specializiranih trgovinah za prodajo kruha, letu 1961 pa je predstavljalo pomembno prelomnico, ko je bilo mogoče pekovske izdelke kupiti tudi v živilskih trgovinah, kar je spodbudilo potrebo po reorganizaciji razvoza pekovskih izdelkov po vsem Ptuju.

V letu 1994 so Ptujske pekarne pri Uradu za industrijsko lastnino celo zaščitile »presto« kot znak podjetja!

Nekaj let je bilo podjetje sestavni del podjetja INTES Maribor, od leta 1989 podjetje posluje samostojno. Svoj tržni prostor je podjetje začelo širiti ravno s časom, ko je postalo samostojno. Podjetje se je v letu 1998, skladno z Zakonom o lastninskem preoblikovanju, preoblikovalo v delniško družbo.

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Tako je bilo v istem letu podjetje v sodni register vpisano pod imenom PPS – PTUJSKE PEKARNE IN SLAŠČICARNE,  proizvodnja,  trgovina,  gostinstvo,  storitve,  d. d. skrajšano pa PPS -Pekarne  Ptuj, d. d., v ospredje pa so postavili proizvodnjo kruha, svežega peciva in slaščic.

Ob tem se v Ptujskih pekarnah ukvarjajo še z razvozom pekovskih dobrot do trgovin, gostinskih obratov, okrepčevalnic,  šolskih  in  vzgojno varstvenih  ustanov,  kuhinj,  bolnišnic,  domov  za  ostarele, …

PREBERITE ŠE: Kje nastajajo najbolj puhasti in ravno prav marmeladni krofi?

Pa danes?

Danes so Ptujske pekarne izjemno uspešno podjetje, ki uspešno združuje tradicionalni vonj po pekovskih dobrotah z modernimi smernicami, kar nakazujeta njihova nedavna posodobitev hladilnic ter zagotavljanje peke na samih prodajnih mestih, pri čemer je pomemben sopotnik pri modernizaciji podjetja Ptujske pekarne njihov novi lastnik – podjetje Jagros, ki vodi Trgovine Jager.

Trgovine Jager, priznano družinsko podjetje, Ptujske pekarne vodijo vse od leta 2019, v pekarni vaše najbližje trgovine Jager pa boste vselej našli sveže pečene pekovske izdelke Ptujskih pekarn.