V Ptujskih pekarnah, ki letos praznujejo kar 75 let delovanja, seveda! Sveže pečene, med katerimi gotovo izstopa Kraljevi ptujski krof, lahko najdete tudi v Trgovinah Jager.

Foto: Trgovine Jager

Ptujske pekarne z vonjem po sveže pečenih pekovskih dobrotah tradicijo tkejo že 75 let, pri čemer uspešno spajajo recepture in pristope naših prednikov s sodobnimi smernicami ter željami in okusi sodobnih kupcev. Rezultat je uspešno podjetje, ki zasije predvsem v pustnem času, ko se po slovite Kraljeve ptujske krofe navdušenci pripeljejo celo iz oddaljenih slovenskih krajev.

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Korak v zgodovino …

PPS – Ptujske pekarne in slaščičarne so oblasti ustanovile kot Mestno pekarno z 18 zaposlenimi pred 75 leti, toda sama tradicija pekovske dejavnosti na Ptuju sega še dlje v zgodovino. Znano je namreč, da so se koluti za peko krušnih izdelkov uporabljali že v času rimske Poetovie!

Ptujske pekarne letos slavijo 75 let! Iskrene čestitke in na še mnogo vrhunskih Kraljevih ptujskih krofov!

Kasneje se je na Ptuju oblikoval pekovski ceh, ki je temeljno vplival na ptujsko pekovsko obrt, pri čemer so se člani obrtne zadruge, v katero je bila vključena tudi predhodnica sodobnih Ptujskih pekarn, natančno ravnali po posebnem cehovskem kodeksu.

Leta 1953 se je k Mestnim pekarnam pripojil del invalidskega podjetja s slaščičarsko, medičarsko in svečarsko dejavnostjo, število zaposlenih pa je tako naraslo na 30. Leta 1955 je bila za potrebe Kidričevega zgrajena pekarna v Kidričevem, ki pa se je takoj priključila Mestni pekarni Ptuj.

V času do 1958 je v Ptuju delovalo še eno pekovsko podjetje s katerim je upravljala Potrošniška zadruga Ptuj. V istem letu se je to pekovsko podjetje pripojilo k Mestnim pekarnam. Podjetje se je preimenovalo v pekovsko podjetje »Vinko Reš« Ptuj. Zaposlenih je bilo 98 delavcev. Delo je potekalo na kar sedmih lokacijah.

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

… in malce bolj sodobno zgodovino …

Osnovna sedanjemu podjetju Ptujske pekarne je bila novozgrajena pekarna na Rogozniški cesti, ki je bila postavljena v letu 1961. Takrat se je delo preneslo v centralno pekarno z izjemo pekarne v Kidričevem. Do tega leta je bila možna prodaja pekovskih izdelkov samo v specializiranih trgovinah za prodajo kruha, letu 1961 pa je predstavljalo pomembno prelomnico, ko je bilo mogoče pekovske izdelke kupiti tudi v živilskih trgovinah, kar je spodbudilo potrebo po reorganizaciji razvoza pekovskih izdelkov po vsem Ptuju.

V letu 1994 so Ptujske pekarne pri Uradu za industrijsko lastnino celo zaščitile »presto« kot znak podjetja!

Nekaj let je bilo podjetje sestavni del podjetja INTES Maribor, od leta 1989 podjetje posluje samostojno. Svoj tržni prostor je podjetje začelo širiti ravno s časom, ko je postalo samostojno. Podjetje se je v letu 1998, skladno z Zakonom o lastninskem preoblikovanju, preoblikovalo v delniško družbo.

Tako je bilo v istem letu podjetje v sodni register vpisano pod imenom PPS – PTUJSKE PEKARNE IN SLAŠČICARNE,  proizvodnja,  trgovina,  gostinstvo,  storitve,  d. d. skrajšano pa PPS -Pekarne  Ptuj, d. d., v ospredje pa so postavili proizvodnjo kruha, svežega peciva in slaščic.

Ob tem se v Ptujskih pekarnah ukvarjajo še z razvozom pekovskih dobrot do trgovin, gostinskih obratov, okrepčevalnic,  šolskih  in  vzgojno varstvenih  ustanov,  kuhinj,  bolnišnic,  domov  za  ostarele, …

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Foto: Trgovine Jager

Pa danes?

Danes so Ptujske pekarne izjemno uspešno podjetje, ki mojstrsko združuje tradicionalni vonj po pekovskih dobrotah z modernimi smernicami, kar nakazujeta njihova nedavna posodobitev hladilnic ter zagotavljanje peke na samih prodajnih mestih, pri čemer je pomemben sopotnik pri modernizaciji podjetja Ptujske pekarne njihov novi lastnik – podjetje Jagros, ki vodi Trgovine Jager.

Trgovine Jager, priznano družinsko podjetje, Ptujske pekarne vodijo vse od leta 2019, v pekarni vaše najbližje trgovine Jager pa boste vselej našli sveže pečene pekovske izdelke Ptujskih pekarn.

In kaj vse nastaja v Ptujskih pekarnah? Številne vrste kruha, mehko pekovsko pecivo, poltrajni in trajni izdelki kot so mlinci, drobtine in podobno, zamrznjen program ter celo sladice in torte! A najbolj slaven je gotovo …

En in edini … Kraljevi ptujski krof!

Kraljevi ptujski krof Ptujskih pekarn odlikuje edinstvena, tradicionalna receptura, ki sledi izročilu naših babic ter se v Ptujskih pekarnah uporablja že več desetletij.

Se sprašujete, koliko krofov dnevno spečejo v Ptujskih pekarnah? Kar 15 000, od tega približno 1300 v eni uri! Koliko pa v posamezni pustni sezoni? Pol milijona!

Da je receptura več kot uspešna, izkazuje priljubljenost klasičnega Kraljevega ptujskega krofa z marelično marmelado, ki sodi med najbolj priljubljene, v pustni sezoni pa se ponj pripeljejo navdušenci z vseh koncev Slovenije. Navsezadnje so najboljši krofi prav tisti, ki prihajajo iz prestolnice pusta – Ptuja, kajne?

Kraljevi ptujski krofi spadajo med najbolj priljubljene, kar dokazuje tudi njihovo hitro izginjanje! Na srečo jih v Ptujskih pekarnah v pustni sezoni pečejo v večjih količinah, zato držimo pesti, da jih uspete preizkusiti!

Preverite, katere pustne dobrote Ptujskih pekarn vas v najbližji trgovini Jager čakajo v tem tednu!

Kraljevi ptujski krof smo nedavno preizkušali tudi sami in priznati moramo, da si ga bomo v tem pustno obarvanem tednu privoščili še večkrat … V vaši najbližji trgovini Jager paket Kraljevih ptujskih krofov, ki dnevno nastajajo v Ptujskih pekarnah, čaka tudi vas, ob tem pa si lahko privoščite še njihove številne druge pekovske dobrote!

PREBERITE VEČ O NAŠEM PREIZKUŠANJU: FOTO in VIDEO: Privoščili smo si hit letošnje pustne sezone: Kraljevi ptujski krof!