Novo leto je čas za nove začetke, nove cilje in nove izzive. Mnogi si za novo leto zastavimo zaobljube, ki naj bi izboljšale naše življenje, naše zdravje in naše počutje.

Vendar pa se pogosto zgodi, da že po nekaj tednih ali celo dneh opustimo svoje načrte in se vrnemo k starim navadam. Zakaj je tako težko držati se novoletnih zaobljub in kako lahko to spremenimo?

1. Naredite si načrt

Prvi korak k uspešnemu izpolnjevanju svojih novoletnih zaobljub je, da si naredite načrt. Načrt naj bo realen, merljiv, dosegljiv, relevanten in časovno omejen.

Zastavite konkretne cilje, ki jih lahko spremljate in ocenjujete. Na primer, namesto da si rečete: "V tem letu bom shujšal", si raje recite: "V tem letu bom izgubil 10 kilogramov tako, da bom vsak teden telovadil trikrat in jedel bolj zdravo".

2. Razdelite si cilje na manjše korake

Drugi korak je, da si razdelite svoje cilje na manjše in lažje dosegljive korake. Tako boste lažje sledili svojemu napredku in se ne boste obremenjevali z velikimi in zastrašujočimi izzivi.

Na primer, če je vaš cilj, da preberete 50 knjig v tem letu, si lahko zastavite, da boste vsak mesec prebrali štiri knjige, vsak teden eno knjigo in vsak dan 20 strani. Tako boste imeli bolj jasno predstavo, kaj morate narediti vsak dan, da dosežete svoj cilj.

Pri tem si lahko pomagate z vizualnimi pripomočki. Na list papirja napravite razpredelnico z dvanajstimi stolpci, ki imajo toliko vrstic, kot je dni v mesecu. Nato vsak dan, ko izpolnite svoj dnevni cilj, pobarvajte po en kvadratek ter sproti spremljajte vse bolj barven letni razpored.

3. Nagrajujte se za svoje dosežke

Ko opravite enega od svojih korakov ali dosežete enega od svojih ciljev, si privoščite nekaj, kar vas veseli in motivira.

Lahko si kupite nekaj lepega, si ogledate svojo najljubšo serijo, si privoščite svojo najljubšo sladico ali si vzamete dan za počitek. Pomembno je, da se cenite in pohvalite za svoj trud in da si ne postavljate preveč strogih omejitev. Nagrajevanje sebe je del procesa in ne ovira.

Je vaša novoletna želja letos več zdravja in dobrega počutja, pri čemer ste se odločili za več gibanja? Nagradite se z novimi, kakovostnimi športnimi oblačili, ki jih najdete v Trgovinah Jager ter ki vam lahko podajo še dodatno motivacijo za redno športno udejstvovanje.

Trenutno na Jagrovih oddelkih tekstila ob nakupu oblačil kolekcije jesen in zima nad 20 evrov prejmete 25 % popusta! Ponudbo si oglejte tukaj.

4. Poiščite si podporo

Ne glede na to, kakšne so vaše novoletne zaobljube, je vedno lažje, če jih delite z nekom, ki vas razume, spodbuja in pomaga.

Lahko si poiščete prijatelja, družinskega člana, partnerja, sodelavca ali trenerja, ki ima podobne cilje kot vi ali ki vas podpira pri vaših.

Skupaj lahko načrtujete, izvajate, spremljate in nagrajujete svoje aktivnosti, si dajete povratne informacije, si pomagate pri težavah in si praznujete uspehe. Podpora drugih je ključna za vašo vztrajnost in samozavest.

5. Prilagodite si svoje okolje

Ustvarite takšne pogoje, ki vam bodo olajšali izpolnjevanje svojih novoletnih zaobljub in vam preprečili, da bi se zmotili ali odnehali.

Na primer, če je vaš cilj, da bolj zdravo jeste, si lahko pripravite vnaprej svoje obroke, si napolnite hladilnik in shrambo z zdravimi živili, si odstranite nezdrave prigrizke in sladkarije iz svojega dosega in si poiščete recepte, ki so okusni in hranljivi.

Pri tem vam lahko pomaga pregled svežih katalogov Trgovine Jager, ki vam lahko ponudi nekaj idej za sestavo okusnih in hranilnih obrokov. Kataloge najdete tukaj.

Če je vaš cilj, da več telovadite, si lahko na oddelku tekstila vaše najljubše poslovalnice Trgovine Jager kupite udobna in kakovostna športna oblačila – trenutno ponudbo ter popuste si oglejte tukaj, si pripravite svojo športno torbo, izberete svojo najljubšo glasbo ali podcast, ki vas bo spremljal med vadbo, si poiščete primerno lokacijo in čas za vadbo in si priskrbite vso ostalo opremo, ki jo potrebujete.

6. Sprejmite svoje napake

Četudi se še tako dobro pripravite in prav vsak korak načrtujete do potankosti, se lahko zgodi, da kdaj zgrešite svoj cilj, preskočite svojo aktivnost, prekršite svoje pravilo ...

To je povsem normalno in človeško. Namesto da se obtožujete, krivite ali obupate, si raje priznajte, da ste naredili napako, se naučite iz nje, si odpustite in nadaljujte s svojim načrtom. Napake so del učenja in rasti, ne pa razlog za opustitev.

Saj poznate pravilo o 21 dneh, kajne? Izpolnjevanje želja in svojih novoletnih ciljev je lažje, če postane naša navada. Da pa neka aktivnost postane naša navada, je potrebnih 21 dni vztrajanja … Morda bo teh 21 dni res težkih, toda ko se čez njih prebijete, bo izpolnjevanje novoletnih zaobljub teklo kar samo od sebe!

7. Bodite pozitivni

Osredotočite na pozitivne vidike svojih novoletnih zaobljub in na to, kako vam bodo koristile, ne pa na negativne vidike in na to, kako vam bodo otežile življenje.

Namesto da si rečete: "Ne smem jesti sladkarij, ker so slabe zame", si raje rečite: "Bom jedel sadje, ker je dobro zame". Namesto da si rečete: "Moram iti telovadit, ker imam nekaj kilogramov preveč", si raje rečete: "Bom šel telovadit, ker se bom počutil bolje".

Predvsem pri športnih aktivnostih naj bo cilj namesto filmske postave raje dobro počutje in dobro zdravje. Cilji bodo tako veliko lažje dosegljivi, postava pa bo ob izpolnjevanju slednjih kmalu taka, kot si jo želimo!

8. Bodite fleksibilni

Prilagodite se spremembam in nepredvidenim situacijam, ki lahko vplivajo na vaše novoletne zaobljube. Če ste si zastavili, da boste vsak dan tekli po parku, pa je zunaj deževalo, si lahko poiščete drugo možnost, kot je tek na tekalni stezi, skakanje s kolebnico, aerobika ali kaj drugega, kar vam je všeč.

Ali pa situacija, ko ste povabljeni na kosilo s prijatelji … Ne, to ni konec za vaše novoletne zaobljube. Izberete najbolj zdravo možnost na meniju, si privoščite manjši krožnik vaše najljubše jedi ali pa polovico hrane vzemite za domov. Pomembno je, da ne dovolite, da vas ena ovira ustavi, ampak da poiščete alternativne rešitve.

9. Ne primerjajte se z drugimi

Osredotočite se na svoje cilje, svoj napredek in svoje zadovoljstvo, ne pa na to, kaj počnejo, dosežejo ali imajo drugi. Vsak ima svojo pot, svoje prednosti in slabosti, svoje izzive in svoje uspehe.

Primerjanje se z drugimi lahko povzroči občutke nezadostnosti, zavisti, jeze ali žalosti, ki vam ne bodo pomagali pri vaših novoletnih zaobljubah. Namesto tega se raje navdihujte z drugimi, ki so dosegli podobne cilje kot vi, jih povprašajte za nasvete, se z njimi povežite in se veselite njihovih dosežkov.

10. Uživajte v procesu

Deseti korak je, da uživajte v procesu. To pomeni, da ne gledate na svoje novoletne zaobljube kot na nekaj, kar morate narediti, ampak kot na nekaj, kar želite narediti.

Ne glejte na svoje aktivnosti kot na dolžnosti, ampak kot na priložnosti. Uživajte v tem, da delate nekaj dobrega zase, za svoje zdravje in za svoje življenje.

11. Ostanite zvesti sebi

Zastavite si novoletne zaobljube, ki so v skladu z vašimi vrednotami, interesi, željami in potrebami, ne pa z nekimi družbenimi normami, pričakovanji ali pritiski. Ne delajte nekaj zato, ker mislite, da bi morali, ampak zato, ker hočete.

12. Ne obupajte

Ne dovolite, da vas karkoli odvrne od vaših novoletnih zaobljub, ne glede na to, kako težko je, kako dolgo traja, kako malo rezultatov vidite ali na kako veliko ovir naletite.

Ko zapadete v dvom, se spomnite, zakaj ste si zastavili svoje novoletne zaobljube, kaj želite doseči, kako se boste počutili, ko boste uspeli.

Naj bodo letos z vami Trgovine Jager!

Potrebujete za letošnje novoletne zaobljube še dodaten zagon? Obiščite najbližjo poslovalnico Trgovine Jager, kjer boste našli vse, kar potrebujete za svojo preobrazbo.

V Trgovinah Jager boste našli modna in kakovostna športna oblačila, ki vam bodo nudila udobje in samozavest med vadbo. Poleg tega boste našli tudi sestavine za hranilne obroke, ki vam bodo zagotovili energijo in zdravje. Skupaj s Trgovinami Jager vam tako želimo srečno in zdravo novo leto!