ELEKTRO BANANA

Stand up komedija
Dvorana generala Maistra
Sobota, 5. oktober, 20.00

Za IZVEN 
Nastopa: Tin Vodopivec

Tin Vodopivec je tisti slovenski komik, ki ga hvalijo tudi britanski kritiki. Nič čudnega torej, da se je v zadnji predstavi posvetil mednarodnim odnosom. Kaj imajo s tem banane? Ugotovili boste na predstavi nove Tinove turneje, ki se med drugim pohvali, da je ogljično nevtralna. Tin se bo namreč od odra do odra prevažal z »bicikli« ali z električnimi avtomobili, obljubil je tudi, da bodo z ekipo, v kateri sta tudi posebna gosta Jure in Mark, čim manj smetili in čim manj kurili. Vse skupaj bo tudi brez plastike in brez »for na prvo žogo«. Sliši se več kot obetavno! 

KOMORNI ORKESTER IN NOGOMET

1. koncert Mladinskega cikla 2024/2025
Dvorana Union, Maribor
 
Torek, 8. oktober, 10.00 (Red Pizzicato ter ZELENI in RUMENI red)
Sreda, 9. oktober, 11.00 (Red Crescendo in ORANŽNI in VIJOLIČNI red)
Četrtek, 10. oktober, 15.00 (Red Furioso in za IZVEN)
Nastopajo: Mariborski komorni orkester, Slavko Magdič, dirigent

Kaj imata skupnega orkester in nogometno moštvo? Veliko več, kot je videti na prvi pogled. Ob številnih vzporednicah in pomenu uigranosti, ki je ključna pri obeh, bomo izvedeli tudi vse o tem, kdo je v orkestru glavni, kdo sledi komu, kdo je kriv, ko kaj zaškripa, in kdo rešuje koga, ko je treba iti na vse ali nič. Naj gre za devetdeset minut nogometne tekme ali koncerta: do končnega aplavza je treba krepko garati!

TADEJ TOŠ: ABRAhmmm

Stand up komedija
Dvorana generala Maistra
Četrtek, 10. oktober, 20.00

Za IZVEN 
Nastopa: Tadej Toš

Stand up šov v prostem slogu, ki v odtenke sivine, ki zaznamuje leta po tisti usodni »zdaj si v najlepših letih« prelomnici, prinaša humor, barvit kot Tadejevi suknjiči. Smešna plat staranja? To obstaja? O, ja. Smešna za crknit!  

ŽIGOLO S. P.  

Monokomedija
Dvorana generala Maistra
Ponedeljek, 21. oktober, 20.00

Za IZVEN 
Nastopa: Domen Valič

Leksikon zapeljevanja, ki moškim po moško razloži to, kar jim ves čas govorijo tudi ženske, pa jih seveda ne razumejo. In ženskam točno tisto, kar bi rade slišale od moških. Domen Valič pravi, da je osvojiti žensko lažje, kot osvojiti Rožnik. A jo je veliko težje obdržati. Toda – zakaj bi si moški pri zdravi pameti tega sploh želel?

ALPSKI RANKO  

Komedija
Dvorana generala Maistra

Četrtek, 24. oktober, 19.00 Za IZVEN 
Nastopata: Ranko Babič in Admir Baltić
Produkcija: Špas Teater

Po več kot šeststo ponovitvah uspešnic Moška copata in Kriza srednjih let, ki si jih je ogledalo več kot dvesto tisoč gledalcev, je vabilo na tretji, zadnji del komične trilogije Ranka Babića malone odveč. Zapišimo le, da bo govora o puberteti in vegetarijanstvu, o meditacijah in dihalnih vajah. Ubogi Ranko ima v letih, ko bi moral imeti vse odgovore, vedno več vprašanj. Je res vsak dan bolj podoben svojemu fotru?  Zakaj je podalpski Bosan'c vsak dan bolj nostalgičen po starih časih? Eksplozivno slovensko-bosansko etno kemijo bo ojačal še posebni gost, zato se pripravite na dvojno dozo smeha!

TOMAŽ PETRAČ, ROBERT LAKATOŠ, ROBERTO PAPI, ANDREJ PETRAČ

1. koncert Komornega cikla 2024/2025
Dvorana Union, Maribor 
Četrtek, 24. oktober, 19.30

Nastopajo: Tomaž Petrač, klavir; Robert Lakatoš, violina; Roberto Papi, viola; Andrej Petrač, violončelo
Spored: Wolfgang Amadeus Mozart, Gustav Mahler, Bojan Glavina, Johannes Brahms

Andrej Petrač, ugledni slovenski glasbenik iz Maribora, ob vlogi solo violončelista Slovenske filharmonije vseskozi deluje tudi kot vitalni člen različnih komornih zasedb, v katerih pogosto muzicira z bratom, pianistom Tomažem Petračem. Izkušenima glasbenima partnerjema se bosta tokrat pridružila dva mlada godalca. Violinist Robert Lakatoš prihaja iz Novega Sada in je prejemnik številnih pomembnih mednarodnih nagrad ter uspešno nastopa po svetovnih odrih. Violista Roberta Papija je poklicna pot iz rojstne Italije popeljala v ZDA in Južno Ameriko, nato pa se je ustalil v Sloveniji, kjer trenutno kot solo violist sodeluje v Simfoničnem orkestru SNG Maribor.

RAIVEN – SIRENE, PT. 1

Lent po Lentu
Dvorana generala Maistra 
Sobota, 26. oktober, 20.00

Raiven je veliko več kot Veronika. Glasbenica je že kmalu po končanem študiju na Akademiji za glasbo začela nastopati v ljubljanski operi (Orfej v peklu, Evgenij Onjegin), še posebej opazna pa je bila v naslovni vlogi v operi Maria de Buenos Aires. Od izida prvega singla Jadra leta 2014 pa vse do albuma REM je ustvarjala mistične in temačne zvočne pokrajine, za katere je prejela tudi prestižno strokovno nagrado zlata piščal. S skladbo Volkovi je zmago zabeležila tudi na festivalu Popevka 2021. Desetletje raziskovanja in iskanja inovativnih pristopov v glasbi so jo kalila v eno najzanimivejših slovenskih glasbenic današnjega dne, v alkimistko zvoka, ki s svojim razumevanjem glasbenih žanrov uspešno briše meje med njimi. Svoje najnovejše glasbeno poglavje zaokroža z izdajo albuma Sirene pt. 1, pod katerega se podpisuje kot avtorica glasbe in besedil ter kot producentka. Kratkometražec prinaša dialog med preteklostjo in sedanjostjo, je zrcalo, v katerega se je ujel odličen odsev družbe ter sodobnega časa. Glasbenica album opisuje kot stičišče, na katerem se v eno zlijejo strast opere in utripajoči ritmi elektro-popa.

UNITED BLUES & ROCK EXPLOSION IN RED GUMBO

Dvorana generala Maistra 
Četrtek, 31. oktober, 20.00

Veste, kaj je Rad Gumbo? Kraljica kreolske kuhinje, slastna obara, ki v edinstveno bogastvo okusov staplja afriško, francosko ter špansko kulinarično tradicijo. In kot je za omenjeno jed značilna »sveta trojica« čebule, zelene ter paprike, bo pričujoči koncert v znamenju svete glasbene trojice: rocka, bluesa in zydeca – kreolske glasbe, ki je svoje bluesovske korenine nadgradila z energičnimi tolkali ter vrtoglavimi plesnimi ritmi. 

Pripravite se na vroč glasbeni večer, poln preobratov in presenečenj, v katerem si bodo temperamentni kreolski plesni ritmi podali roko z bluesovsko melanholijo in rockovskimi rifi. Zanj bodo poskrbeli prekaljeni glasbeni mački, ki so obredli največje koncertne in festivalske odre sveta ter sodelovali s celo vrsto legendarnih rockovskih in bluesovskih skupin. Njihov glasbeni DNK uspešno prenašajo v svoje glasbene projekte, s katerimi navdušujejo ljubitelje »dobrega starega rock ’n rolla« po vsej Evropi. Nam bodo ponudili enega najnovejših, najodmevnejših in najuspešnejših – tudi po zaslugi vročih kreolskih začimb, ki bodo programu »od Allman Brothers do ZZ TOP« dodali sladko-pekočo piko na i. Si lahko zamislite boljši uvod v čas Halloween zabav?