Hip hop scena na Štajerskem se počasi prebuja. Ime Litter liter izvira iz šale, da štajerci radi pijejo – liter vina, liter radenske.

FOTO: Domen Mlakar /Producent in glasbenik Aljaž Šešo

Vedno glasneje se govori, da so se Štajerski raperji združili in bodo poskusili obuditi hip hop sceno. Producent Aljaž Šešo pravi, da je hiphop ena izmed  zvrsti, kateri je mogoče poslušalcem na zanimiv način predat neko inteligentno vsebino in ni le skupek kletvic.

»Hip hop scena na Štajerskem se počasi prebuja in jaz sem mnenja, da bo ta projekt dvignil feniksa iz pepela. Razvoj trenutne scene kaže na to, da bo hip hop v vedno večjem porastu. Na Ptuju imajo Rap Domačico v Mariboru pa Paniko, 6VN6 parties in ostale manjše rap dogodke, ki niso redni,« je zapisal.

FOTO: Domen Mlakar

FOTO: Domen Mlakar

Kompilacija ima več namenov. Eden izmed njih je združiti štajersko hip-hop sceno v eno celoto. Drugi je dvignit hip-hop sceno na štajerskem. T retji namen je prodor v širšo nacionalno glasbeno sceno. Glavni namen kompilacije pa je povezovanje glasbenikov med seboj.

Eden najbolj znanih mariborskih predstavnikov je zagotovo Emkej, ki trenutno predstavlja svoj komad Airplane mode. Za kompilacijo pa pripravlja povsem novo pesem. Med ptujskimi predstavniki je najvidnejše ime Amo Socialec, eden izmed avtorjev himne o Tavaresu.

Kompilacijo bodo sestavljali vidni predstavniki mariborske in ptujske hip hop scene. Vsi rapperji izvirajo/živijo na Štajerskem. Izbor je bil narejen predvsem objektivno za tisti čas v katerem se je delal.

Ime Litter liter izvira iz šale, da štajerci radi pijejo – liter vina, liter radenske. Podvojen ‘t’ poda globji pomen temu naslovu,  saj ‘Litter’ v angleščini pomeni: “Litter consists of waste products that have been disposed of improperly, without consent, at an undesirable location”, kar na kratko pomeni “nepravilno odvrženo” in točno to naslov predstavlja. Liter odvrženega, ker Slovenci zavračajo hip-hop še preden mu dajo priložnost.

FOTO: Domen Mlakar

FOTO: Domen Mlakar

Večina ljudi v Sloveniji posluša narodno-zabavno glasbo in balkan. Hip-hop glasbi zaradi predsodkov ne dajo priložnosti.. Hip-hop tudi omogoča tako šaljive pesmi, pivske pesmi, vesele pesmi, emocionalne pesmi kot brez-pomenske/žurerske pesmi.