Po več nadvse uspešno organiziranih mednarodnih likovnih kolonijah Duplek art se mariborski slikar Rajko Ferk tudi letos trudi, da bo spravil »pod streho« še 12. tovrstno likovno kolonijo.

Kot je povedal za Maribor24.si, jim je lansko leto kljub pandemiji uspelo organizirati likovno kolonijo Duplek art 11, ki je sicer potekala v dveh delih. »V prvem so ustvarjali umetniki iz različnih koncev Slovenije, Hrvaške, Kube in Nepala, v drugem delu pa smo čakali na odprtje državnih mej, ki pa se niso odprle, zato smo gostili vrhunske slikarje akvareliste in kiparje,« je pojasnil Ferk.

Letos so v koledarju obkrožili dneve med 4. in 8. junijem, na Duplek art 12 pa bodo gostili 40 umetnikov iz Slovaške, Avstrije, Hrvaške, BiH, Srbije, Madžarske, Ukrajine, Kube, Nepala in Slovenije. »Tudi letos bo precej novih udeležencev, ki bodo spoznali naš prelepi Duplek z okolico. Domače slikarke in slikarji namreč prihajajo iz Prekmurja, Koroške, Notranjske, Gorenjske, Dolenske, Primorske in Štajerske,« pravi Ferk, ki je razstave iz kolonije Duplek art 11 postavil v Domu kulture Dvorjane, Europarku Maribor, Supernovah Kranj in Kamnik, v februarju pa še v veliki dvorani občine Radenci.

Zaradi nastalih razmer simpozij na daljavo

Sicer pa Ferk kljub zahtevnim pripravam ne miruje, niti mi ne uspe, poudarja. Decembra lani je bil povabljen na mednarodni likovni simpozij v Budimpešto, kjer je sicer zaradi epidemije odpadla tradicionalna mednarodna likovna kolonija, zato je organizatorka Diana Kondic Gyurity, kot je dejal Ferk, pripravila simpozij na daljavo s sloganom Papir prenese vse. Kot predstavniku Slovenije mu je Kondic Gyurityjeva dala še možnost, da še on povabi dva slovenska umetnika. »Povabil sem koroškega umetnika Mirana Kotnika, ki slika z zemljo in dela še v tehniki pirografiji, in slikarko iz Kopra Snežano Petrović Sudarić je razložil Ferk.

Povabil sem koroškega umetnika Mirana Kotnika, ki slika z zemljo in dela še v tehniki pirografiji, in slikarko iz Kopra Snežano Petrović Sudarić.

Strokovna žirija omenjenega mednarodnega likovnega simpozija na daljavo, ki združuje umetnike z vsega sveta, je izbrala 27 likovnih del, med katerimi so posebej izstopala likovna dela slikarja Ferka. »To ni samo kraj, kjer se ustvarjajo trajne vrednote, temveč tudi prostor, kjer se umetniki dobro počutijo in kar je dobro, ne smemo prekiniti, pravijo organizatorji. S tem v mislih smo se člani združenja prilagodili okoliščinam epidemije, ki jo je povzročil virus covid-19, in prvotno organizirali 12. umetniški simpozij, 360 the umetniško kolonijo,« je razložil Ferk. Odprtje likovne razstave v Budimpešti bo v mesecu juliju, kjer bi ob ugodni sliki epidemije, tako Ferk, izvedli še pet dnevno mednarodno kolonijo. Milan Gyurity, predsednik Umetniško društvo Krug: »Likovna dela so namreč prejeli celo iz Kitajske, Indije in Nepala. Izbrati jih ni bilo lahko, a na koncu se je simpozija udeležilo 27 umetnikov iz Madžarske, Srbije, Hrvaške, Rusije, Nemčije, Italije, Slovenije in Nepala.«

Simpozij zadnji teden decembra, rezultati 15. januarja

Papir lahko prenese vse je naslov tako natečaja kot razstave. Po besedah sodelujočih je bilo ponovno dokazano, da ustvarjalna misel ni mrtva, svet umetnikov pa je pozoren in pripravljen reagirati tudi v najbolj neugodnih časih. »Med prejetimi deli smo opazili dela profesorja Franca Curka, ki je mimogrede doktor slikarstva in tehnologije, muzejski svetovalec ter nosilec številnih nagrad in priznanj. Izstopajo tudi deli profesorice Curk Slavice Erdeljanović in Spomenke Alečković. Opozarjamo tudi na dela beograjske grafičarke Jelene Drobac in Natalije Simeonović, risbe slovenskega umetnika Rajka Ferka in Italijanke Sille Campanini ter fotografije Ivana Jaksityja iz Budimpešte,« je simpozij na daljavo s sloganom Papir prenese vse ocenil Gyurity.

Udeleženci tega t. i. Digitalnega druženja, katerih dela so bila vključena v izbor, so bili povabljeni, da se osebno srečajo na letošnjem petdnevnem simpoziju Krug 360⁰ v Budimpešti. Tam bodo izbrana dela na natečaju ponovno predstavili, občinstvo pa bo lahko na razstavi tudi osebno spoznalo umetnike.