Do petka v Mariboru in tudi po drugih slovenskih krajih poteka Slovenski teden nakita, že drugi po vrsti. Kot sporočajo organizatorji, je posvečen oblikovalkam in oblikovalcem sodobnega nakita, ki so v svojem poklicu velikokrat nevidni ali prezrti, saj je fokus pri tovrstni umetnosti običajno usmerjen v končni izdelek. V Vetrinjskem dvoru se tako predstavlja kar nekaj oblikovalcev, razstavo pa so začinili še z delavnicami, ki jih obiščejo mariborski srednješolci.

Foto: Janez Klenovšek.

Mednarodni poziv

Začeli smo lani, ker je nakit spremljevalni del ali mode ali oblikovanja, sam po sebi pa še ni dobil prostora. Zato so se obiskovalci združili in organizirali ta teden. Lani je potekal po 12 krajih, prijavilo se jih je 37,” spominja Urška Košica. Letos so podali mednarodni poziv, odzvalo se je 100 umetnikov; 50 naših in 50 tujih iz 23 držav, v projekt pa se je priključil še Romunski teden nakita.

Foto: Janez Klenovšek.

“Razstavljajo po različnih krajih, to je v Ljubljani, Mariboru, Radovljici, Slovenj Gradcu in Izoli. Dodali smo še spremljevalne dogodke, kot je vodenje po muzejskih zbirkah, od izkopanin pa do sodobnega nakita. Sodelujejo Pokrajinski arhiv, Zavod za varstvo kulturne dediščine in pa Pokrajinski muzej v Mariboru,” opisuje Košica in dodaja, da so pripravili še šolske projekte. Tako se na razstavi predstavlja Srednja oblikovna šola s svojimi kreacijami, Steklarska šola iz Rogaške, v Maribor pride še Čipkarska šola iz Idrije.

Foto: Janez Klenovšek.

Več pristopov

“Predstavljamo namreč tudi druge medije oblikovanja, ker to ni le zlato, srebro ali dragulji, to so tudi trajnostni pristopi, predstavljamo nakit iz premoga, lesa, čipk, reciklažo stari kovancev in tako naprej.” Letošnja tema je Sodobna alkimija, razdeljena na tri dele: tradicija v nakitu, trajnost v nakitu ter znanost in tehnologija v nakitu.

Foto: Janez Klenovšek.