Kultura

Film Stoletnje sanj od četrtka v Mariboxu

Uredništvo , 05.06.19 ob 13:56

Stoletje sanj, celovečerni dokumentarni film o najstarejšem slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, v četrtek 6. junija 2019, prihaja na spored v Maribox. Vstopnice so že v prodaji.

Stoletje sanj je celovečerni dokumentarni film o najstarejšem slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je pred kratkim praznoval 100 let. V njem kontraverzni Peter s svojimi besedami opisuje življenje, ki je, kot sam pravi, napeto kot Hitchcockovi filmi. Med njegovimi 400 prijavljenimi patenti se najdejo tudi predmeti s katerimi se srečujemo vsakodnevno, kot so okvirčki za diapozitive, pršilec na steklenički za parfum, plastična zadrga in plastična veriga, statve za pletenje, vžigalnik za prižiganje ob strani…bil pa je tudi med prvimi razvijalci airbaga. Svoj prosti čas je preživljal z zvezdami svetovnega kova kot so Gene Kellyjem, Orson Wellsom, Johnny Weissmuller, Coco Chanel, Jacques Cousteau…

Režiser Ven Jemeršić je Petra Florjančiča srečal na snemanju reklamnega oglasa, kjer je slednji režiserju zaupal željo, da bi posneli nov dokumentarec o njemu in njegovih zgodbah. Film je posnela mala ekipa filmarjev, katere je prevzela Petrova zgodba.

Film Stoletje sanj si lahko prvič ogledate v četrtek, 6. junija 2019, ob 19.00 v Mariboxu. Vstopnice lahko kupite tukaj.