Letošnji Festival Lent je mnoge razočaral zaradi obljube, ki jo festival nosi v svojem imenu – sam Lent se je namreč prelevil v promenado duhov. Organizatorji v Narodnem domu so bili sicer zadovoljni z obiskom na vseh prizoriščih, a nezadovoljni s samo promenado, kjer si lahko sprehajalce preštel na prste dveh rok. Nezadovoljni so bili tudi s postavitvijo glavnega odra, ki je namesto na Dravi, svoje mesto našel na Trgu Leona Štuklja. Število obiskovalcev sicer še ni znano, slednje nameravajo preračunati v naslednjih dneh. A pripombe s strani organizatorjev se tukaj še  ne zaključijo. Izpostavili so tudi okrnjen Art kamp, ki je bil letos postavljen na betonsko promenado Mestnega parka. Zahteve naravovarstvenikov še nekako razumejo, a nikakor se niso strinjali z zahtevami glede zgornjega dela, kjer je na mestu nekdanjih bazenov obratoval lokal.

Art kamp (med drugim) okrnjen zaradi koreninskega sistema dreves

“Neobnovljeno razvalino smo prejšnja leta spravili v funkcijo, da je bila uporabna, lepa in nenevarna,” je dejal Boris Črnič iz Narodnega doma, ki ga čudi, da se v nekdanjih bazenih še ni kdo poškodoval in tožil občine zaradi nevarne luknje sredi parka. Organizatorjem festivala Lent tako še sedaj ni povsem jasno, zakaj lokala letos niso dovolili, saj so iz vseh smeri prejemali različne informacije.

Na Art kampu niso smeli postaviti niti knjižnice pod krošnjami, češ da se s tem uničuje mikrokoreninski sistem dreves, zato so se snovalci šalili, da bi lahko namesto težkih romanov “ala” Dostojevski na police raje položili ljubezenske šlagerje z mehkimi platnicami.

Kot smo že pisali, bo Art kamp sicer sicer otroke razveseljeval še naprej, a le med vikendi v juliju in avgustu, brez gostinske ponudbe in z selitvijo vsebin v neposredno bližino paviljona. Kljub vsemu pa velja pohvaliti ekipo pravljične zgodbe v parku, ki je kulturo in dogajanje v mestu popeljala na višjo raven. Morda pa utegne pozitivno spremembo prinesti načrtovana prenova promenade v Mestnem parku.

Lent čez vso poletje? Kdo pa bo plačeval dnevne najemnine opreme?

Tudi ideja o Festivalu Lent, ki ga župan Saša Arsenovič želi raztegniti čez vso poletje, jim ni povsem jasna. Navsezadnje si ljudje zaslužijo tudi letni dopust in bi potemtakem njihovo delo moral prevzeti nekdo drug. Prav tako večina festivalskih odrov sploh ni v lasti Narodnega doma, ampak so najeti. Najeta je tudi preostala oprema, najem pa je potrebno plačevati po dnevih in slednje, kot trdi Črnič, nikakor ni poceni. Strošek za dnevni najem ni majhen in občina bi morala slednje pri finančnih načrtih za naslednje leto vzeti v obzir. Tako je osnoven problem letošnjega Lenta nastopil zaradi pomanjkanja komunikacije med vodstvom občine in snovalci festivala, saj župan teh in množice drugih dejstev naj ne bi pretehtal. Glede na to, da so letos so na občini Narodnemu domu znižali sredstva za pripravo rednega programa, del katerega so namenili tudi samemu festivalu, torej ideja o Lentu čez vso poletje s tako okrnjenimi sredstvi nekako ne drži vode.

“Nočni pogled na Dravo je bil srhljiv”

Kot smo že pisali, je župan za letos prav tako nasprotoval kakršnimkoli stojnicam ali šotorom s hrano in pijačo, ki bi onemogočali neposreden pogled na Dravo. “Mi se strinjamo, da zastiranje Drave s stojnicami ni najlepše, a potemtakem bi bilo treba najti drugo alternativo. Do tega pa, razen treh kombijev s hrano poleg Sladolenta, ni prišlo,” je potarnal Črnič. V Narodnem domu so želeli pojasniti, da so od ponudnikov hrane in sponzorjev tudi finančno odvisni, a žal neuspešno. “Pogled na promenado Lenta ponoči je bil posledično srhljiv. Letos smo se dodobra zaužili pogleda na reko Dravo,” je pikro dodal. Izpostavil je tudi pomemben vidik občine kot ustanoviteljice Festivala Lent, ki mu potem kljub vsemu odreka normalno delovanje.

“To je kot da bi imeli otroka, ki mu ne bi dali žepnine, prav tako pa mu ne bi dovolili, da sam zasluži preko študentskega servisa.”

Zaradi letošnjega Festivala Lent jih je veliko, ki so se nanj pripravljali čez leto, izgubilo možnost zaslužka. A na koncu ni zaslužil ne študent in konec koncev niti država. Toda glede na prihajajočo celovito prenovo dravske promenade na obeh bregovih se utegne tudi to v prihodnje spremeniti.