V švedskem Malmöju se bo nocoj ob 21. uri začel drugi polfinalni izbor 68. tekmovanja za pesem Evrovizije. Za uvrstitev v sobotni finale se bodo potegovali predstavniki 16 držav. Ker bo na evrovizijski oder stopila izraelska predstavnica Eden Golan pa je na ulicah zelo pestro.

Pričakujejo 20.000 protestnikov

Okrog tamkajšnje arene se je zbralo več deset tisoč protestnikov, ki so zgroženi nad tem, da si Evropska radiodifuzna zveza (EBU) "zatiska oči pred dogajanje v Gazi", piše N1. Menijo, da bi morali Izrael iz tekmovanja izločiti. Oboževalci tekmovanja so izraelsko predstavnico med vajo izžvižgali z odra. Nekaj ur pred začetkom polfinalnega večera so se na trgu pred prizoriščem začeli zbirati prvi protestniki in kmalu zasedli večji del trga. Organizatorji do večera pričakujejo okoli 20.000 ljudi.

Protestiramo zaradi dvojnih standardov EBU,” je že pred začetkom povedal 23-letni študent Bachar Garar. “Leta 2022 so iz tekmovanja izločili Rusijo, zdaj pa si zatiskajo oči pred tem, kar se dogaja v Gazi. Zelo hipokritsko, temu bomo poskušali narediti konec,” je dodal. Na trgu je več tisoč ljudi, ki v rokah držijo palestinske zastave in dimne bombe v njenih barvah. V bližini arene so napovedali tudi protest v podporo Izraelu.

V mestu je poostren nadzor

Že na prvi polfinalni večer so sicer organizatorji tekmovanja v mestu poostrili nadzor, nič drugače ni danes. Na ulicah je večje število policistov, arena pa je ograjena z betonskimi bloki in ograjo. Varnostniki pred vhodi v prostore, kjer se bo odvil večerni spektakel, pregledujejo torbe obiskovalcev. Prav tako se vsak gledalec pred vstopom v dvorano sprehodi čez detektor kovin. “Danes smo še posebej pozorni na dogajanje zaradi nastopa Izraela,” je za Reuters povedala poveljnica policijske ekipe Lotta Svensson, še poročajo.

Napeto ozračje je tudi v sami areni. Tamkajšnji gledalci so namreč na sredini generalni vaji izžvižgali nastop Izraela. 20-letna Golan, je sicer v izjavi dejala, da je ponosna na to, da zastopa svojo državo, torej Izrael. Njena ekipa je sporočila, da je njihova predstavnica po številnih grožnjah izraelski delegaciji zaprta v svoji hotelski sobi. Izraelska radiotelevizija pa je sporočila, da se je pritožila EBU zaradi žvižgov in prosila, naj prepreči ponovitev incidenta, je poročal BBC.