V torek zvečer se je v Malmöju na jugu Švedske začelo 68. tekmovanje za pesem Evrovizije, eden najbolj pričakovanih glasbenih dogodkov leta. V prvem polfinalu se je skupno predstavilo 15 držav, ki so se borile za 10 mest v velikem finalu. Poleg teh petnajstih držav sta se predstavili tudi Nemčija in Združeno kraljestvo, ki sta del "Velikih pet" (Big-5), ter seveda Švedska, kot država gostiteljica. Danes pa smo spremljali še drugi polfinalni večer.

Množični protesti in poostren varnostni nadzor

Kot smo že poročali pa v mestu danes izvajajo poostren nadzor. Večje število policistov patrulira po ulicah, arena je zavarovana z betonskimi bloki in varnostnimi ograjami. Gledalci morajo pred vstopom skozi detektor kovin in varnostniki natančno preglejujejo njihove torbe. Na ulicah Malmöja je približno 20.000 protestnikov, ki zahtevajo sankcije.

Žvižgi na račun izraelske predstavnice so že med generalko povzročili zaskrbljenost organizatorjev, ki so zaradi groženj poostrili varnostne ukrepe. Izraelska ekipa je zaradi groženj dodatno zaščitila svojo predstavnico, ki je zdaj zaprta v hotelski sobi, in prosila, da preprečijo ponovitev incidenta.

[[image_1_article_66014]]

Večer se je začel z nastopom Malte

Za razliko od torkovega polfinala, se je danes na odru predstavilo 16 držav, ki so se borile za zadnjih 10 mest v sobotnem finalu. V živo pa smo si ogledali tudi nastope Francije, Italije in Španije, ki so neposredno v finalu.

1. Malta / Sarah Bonnici - Loop

2. Albanija / BESA - TITAN

3. Grčija / Marina Satti - ZARI

4. Švica / Nemo - The Code

5. Češka / Aiko - Pedestal

6. Avstrija / Kaleen - We Will Rave

7. Danska / SABA - SAND

8. Armenija /LADANIVA - Jako

9. Latvija / Dons - Hollow

10. San Marino / MEGARA - 11:11

11. Gruzija / Nutsa Buzaladze - Firefighter

12. Belgija / Mustii - Before the Party's Over

13. Estonija / 5MIINUST x Puuluup - (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

14. Izrael / Eden Golan - Hurricane

15. Norveška / Gåte - Ulveham

16. Nizozemska / Joost Klein - Europapa 

Znani so še zadnji finalisti

V finale so se uvrstile sledeče države: Latvija, Avstrija, Nizozemska, Norveška, Izrael, Grčija, Estonija, Švica, Gruzija in Armenija

Veliki finale, ki se bo odvijal v soboto, 11. maja, bo tako vključeval 26 držav, ki se bodo potegovale za naslov zmagovalca.